Weekoverzicht Defensieoperaties

Een NH90-maritieme gevechtshelikopter van het Defensie Helikopter Commando heeft geholpen bij de aanhouding van een gewapende man. Dat gebeurde bij de Britse havenstad Falmouth. De heli was voor een internationale oefening in het Zuid-Engelse Culdrose. Een overzicht van Defensieoperaties van woensdag 27 november tot en met dinsdag 3 december.

Omdat de lokale politiehelikopter niet beschikbaar bleek, werd een beroep gedaan op de Nederlandse NH90-bemanning. Die ging op pad met de coördinaten van de plek waar de gewapende man voor het laatst was gezien. Bij de zoekactie ondersteunde de NH90 de Britse politie met een infraroodcamera en zoeklicht.

Afghanistan

Vrachtwagens die toe zijn aan vervanging vanuit Afghanistan terugrijden naar Nederland is geen optie. Dat is een ‘ritje’ van meer dan 6.000 kilometer. Daarom landde er eind vorige week een zware jongen op het vliegveld bij Kamp Marmal bij de stad Mazar-e-Sharif om 2 Scania’s van Defensie mee te nemen. De Antonov-124 is een enorm vrachtvliegtuig van Oekraïense makelij en kan makkelijk meerdere vrachtwagens en andere voertuigen/vracht vervoeren. Hoe logisch het ook mag zijn, toch blijft het een klein wonder dat zo’n kist met zulke lading kan opstijgen. De 2 Scania’s die werden gebruikt door het Nederlandse contingent dat deelneemt aan de trainings- en adviesmissie Resolute Support, worden vervangen door andere exemplaren.

Afghanistan 2

Rijden in het donker, zonder verlichting. Dit was de uitdaging die militairen van 42 Bataljon Limburgse Jagers (BLJ) gisteravond kregen voorgeschoteld. Maar helemaal blind waren ze niet op het oefenterrein van Kamp Marmal in Afghanistan. De training was juist bedoeld om te leren rijden met nachtzichtapparatuur. Zo moesten ze hun voertuigen veilig door het ruige terrein sturen en sneeuwkettingen aanleggen.

De militairen maken deel uit van de Force Protection tijdens de missie Resolute Support. Zij vervoeren en beveiligen de adviseurs die er op uit trekken om hun Afghaanse partners van de veiligheidsdiensten te adviseren. Nederland levert momenteel zo’n 170 militairen voor Resolute Support.

Noordzee

Marineduikers vonden 2 lichamen in een gezonken garnalenkotter uit Urk.

Golfregio

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Ruyter vertrekt in januari naar de Golfregio. Het schip neemt daar tot juni deel aan een Europese maritieme missie in de straat van Hormuz.

Caribisch gebied

Nederlandse militairen hebben afgelopen week geholpen op Curaçao 24/7 opvangplekken voor migranten uit Venezuela te beveiligen. De 35 bewapende militairen, die al gelegerd waren op het eiland, moesten met controles voorkomen dat migranten ontsnappen. Justitie op Curaçao deed de aanvraag voor deze zogeheten harde bijstand.

Defensie helpt tevens tijdelijk bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid bij de KIA-gevangenis op Aruba. Hiervoor hebben ze onder meer prikkeldraadversperringen opgeworpen.

Lopende operaties buitenland:

 • Nederland levert met maximaal 270 militairen een bijdrage aan de versterkte militaire aanwezigheid in Litouwen. Het bataljon waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla. De militaire versterking aan de Europese oostgrens telt 4 multinationale bataljons. Behalve in Litouwen zijn ze ook gestationeerd in Estland, Letland en Polen. De troepen voor de bataljons wisselen elkaar af en komen uit 18 NAVO-landen.
 • Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Ook bij Erbil geven Nederlanders trainingen in samenwerking met partnerlanden. 2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel.
 • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseerden beelden uit het Midden-Oosten en Afghanistan. Die zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. In de strijd tegen ISIS en ter ondersteuning van Resolute Support maakt de eenheid op basis van de verzamelde informatie inlichtingenrapporten. Vanuit Qatar dragen Nederlandse staf- en liaisonofficieren bij aan de detailplanning van de strijd.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die de vrede bewaken. Ze doen mee aan Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachement’s (beveiligingsteams van mariniers). Die beschermen koopvaardijschepen tegen mogelijke aanvallen van piraten op de Indische Oceaan. Daarnaast vangt Mirage regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig op.
 • Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio (EUTM en EUCAP Sahel) en aan de VN-politiemissie in Mali.
 • Een groot gedeelte van het missiematerieel in Mali is terug in Nederland. De overgebleven spullen worden de komende maanden getransporteerd. Nederland beëindigde op 1 mei de deelname aan Minusma met de Long Range Recce Patrol Task Group (LRRPTG).
 • Zr.Ms. Groningen voert als stationsschip in de West drugsbestrijdingsoperaties uit en verleent hulp bij humanitaire rampen en crises.
 • Zr.Ms. Urk maakt deel uit van de Standing NATO Minecounter Measures Group 1. Dit snel inzetbare NAVO-vlootverband richt zich op mijnenbestrijdingsoperaties.

Lopende acties/operaties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam in actie na 41 meldingen.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij de Belgen.
 • 20 militairen leveren aanvullende bewakings- en beveiligingscapaciteit in Brunssum. Dit gebeurt vanwege de verhuizing van Amerikaans materieel van Schinnen naar het NATO Industrial Complex in Brunssum. De inzet duurt naar verwachting tot 1 juli 2020.
 • Zoekspecialisten van Defensie ondersteunden de politie bij het uitkammen van woonpercelen in onder meer Amsterdam en Rotterdam. Ze zochten naar verborgen ruimten.
 • Defensie leverde langs de A73 bij Stevensbeek observatiecapaciteit in een strafrechtelijk onderzoek naar diefstal van ladingen uit vrachtauto’s.