Weekoverzicht Defensieoperaties

Zoekspecialisten van Defensie ondersteunden de politie bij het uitkammen van een woonwagenkamp en het omliggende terrein bij Oss. Hierbij werd naast geld en drugs een groot aantal (automatische) wapens gevonden, waaronder Kalasjnikovs en M-16-vuurwapens. Een overzicht van Defensieoperaties van woensdag 13 tot en met dinsdag 19 november.

De ingang van een gevonden ondergrondse ruimte.
De ingang van een ondergrondse ruimte.

Bij de zoekactie was ook de expertise van de EOD benodigd nadat in een ondergrondse ruimte een mogelijk explosief was gevonden. De explosievenruimers maakten het onschadelijk. Defensie stelde verder een (tijdelijke) opslaglocatie beschikbaar voor in beslag genomen voertuigen.

De zoekspecialisten assisteerden de politie ook bij het doorzoeken van woonpercelen en voertuigen in de omgeving van Amsterdam.

Litouwen

Nederlandse militairen in Litouwen gingen de laatste fase in van de grote brigadeoefening Iron Wolf. Dat gebeurde onder meer met een training van de medische staf.

Wanneer bij een aanslag een groot aantal (zwaar)gewonden valt, moeten medici onder stressvolle omstandigheden direct beslissen. Wie wordt behandeld, wie kan terug naar zijn eenheid en wie moet direct naar een (veld)hospitaal worden gebracht? En hoe stellen zij deze medische evacuaties zeker? 

Landmachtcommandant luitenant-generaal Martin Wijnen nam een kijkje bij Iron Wolf. “Eenheden volop in de battle”, schrijft hij op zijn Facebookpagina. “Veel inzet en toewijding gezien van onze mannen en vrouwen die voornamelijk uit de 13 Lichte Brigade en het Phoenix OOCL komen. Zoals de NATO force evaluator terecht constateerde: deze eenheid is op dit moment 1 van de best getrainde van de NAVO (#trots!)”.

Nederland levert met maximaal 270 militairen een bijdrage aan de versterkte militaire aanwezigheid in Litouwen. Het bataljon waarvan Nederland deel uitmaakt, staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla. De militaire versterking aan de Europese oostgrens telt 4 multinationale bataljons. Behalve in Litouwen zijn ze ook gestationeerd in Estland, Letland en Polen. De troepen voor de bataljons wisselen elkaar af en komen uit 18 NAVO-landen.

Intocht Sinterklaas

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) leverde ook bijstand tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn.

Daarnaast zorgde Defensie tijdens de intocht voor dronedetectiecapaciteit op basis van elektromagnetische signalen en waarneming vanuit de lucht. Dat laatste gebeurde met een op afstand bestuurd vliegtuigje.

Bootje op zee.
De drugsboot.

Caribisch gebied

Zr.Ms. Groningen onderschepte weer een drugstransport. Het was de 3e keer in korte tijd. De Groningen voert als stationsschip in de West drugsbestrijdingsoperaties uit en verleent hulp bij humanitaire rampen en crises.
Nederlandse militairen assisteerden bij handhaving van de rechtsorde rondom de haven van Sint Eustatius. Dat gebeurde voorafgaand aan de officiële feestdag Statia Day.

De Compagnie in de West leverde militaire bijstand aan het Korps Politie Curaçao. Dat gebeurde vanwege de anticriminaliteitscampagne Ta Basta Awor.

Defensie helpt 3 maanden bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid bij de KIA-gevangenis op Aruba. Hiervoor werpen ze onder meer prikkeldraadversperringen op.

Afghanistan

Het Nederlandse contingent dat in Afghanistan deelneemt aan de NAVO-missie Resolute Support wisselde van commandant. Dat was ook het startsein voor de 15e rotatie van de missie. De vetrekkende commandant prees het werk van de Nederlandse eenheden. Van de Force Protection die zorgt voor de veiligheid van de adviseurs tot de special forces die hun Afghaanse collega’s trainen en het medische personeel dat voorziet in de nodige zorg voor eigen troepen en bondgenoten.

Nederland doet in Afghanistan met ongeveer 170 militairen mee aan Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul trainen en adviseren ze de Afghaanse politie, het leger en de speciale strijdkrachten. De missie loopt tot eind 2021.

Lopende operaties buitenland:

 • Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Ook bij Erbil geven Nederlanders trainingen in samenwerking met partnerlanden. 2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel.
 • Een groot gedeelte van het missiematerieel in Mali is terug in Nederland. De overgebleven spullen worden de komende maanden getransporteerd. Nederland beëindigde op 1 mei de deelname aan Minusma.
 • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseerden beelden uit het Midden-Oosten en Afghanistan. Die zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. In de strijd tegen ISIS en ter ondersteuning van Resolute Support maakt de eenheid op basis van de verzamelde informatie inlichtingenrapporten. Vanuit Qatar dragen Nederlandse staf- en liaisonofficieren bij aan de detailplanning van de strijd.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die de vrede bewaken. Ze doen mee aan Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio (EUTM en EUCAP Sahel) en aan de VN-politiemissie in Mali.
 • Zr.Ms. Urk maakt deel uit van de Standing NATO Minecounter Measures Group 1. Dit snel inzetbare NAVO-vlootverband richt zich op mijnenbestrijdingsoperaties.
 • Beveiligingsteams van het Korps Mariniers (vessel protection detachments - VPD) beschermen koopvaardijschepen tegen mogelijke aanvallen van piraten op de Indische Oceaan.
 • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de VPD’s. Daarnaast vangt het regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig op.

Lopende acties/operaties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam in actie voor 32 meldingen.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij de Belgen.
 • 20 militairen leveren aanvullende bewakings- en beveiligingscapaciteit in Brunssum. Dit gebeurt vanwege de verhuizing van Amerikaans materieel van Schinnen naar het NATO Industrial Complex in Brunssum. De inzet duurt naar verwachting tot 1 juli 2020.