Viering 200 jaar Militaire Muziek afgesloten bij interland Nederland-Estland

Bij elke thuiswedstrijd van het Nederlands elftal zorgde een militair orkest dit jaar voor de muzikale omlijsting. Gisteravond speelde de Koninklijke Militair Kapel ‘Johan Willem Friso’ de volksliederen voorafgaand aan de ontmoeting met Estland. Nederland won met 5-0 in Amsterdam. Met het optreden van de kapel werd ook de viering van 200 jaar Militaire Muziek afgesloten.

Militair muziekkorps midden op het veld.
Militaire muziek vlak voor de interland Nederland-Estland.

Oorspronkelijk was militaire muziek bedoeld om bijvoorbeeld de richting op het slagveld aan te geven en het moreel erin te houden.

Tegenwoordig heeft de muziek voornamelijk een relationele en ceremoniële en functie, zoals vanmorgen.
De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ zorgde voor de ere-roffels en speelde de volksliederen van Ecuador en Algerije.

Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso.
De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ speelt de volksliederen van Ecuador en Algerije.

Dat gebeurde toen Koning Willem-Alexander de geloofsbrieven van de ambassadeurs van beide landen in ontvangst nam. Met een waardige ceremonie toont Defensie, en daarmee Nederland, respect en gastvrijheid.

Baltische gebied

Toch levert Defensie met de muziek ook nog steeds een bijdrage aan militaire operaties. In 2017 verzorgde de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ diverse optredens in het Baltische gebied. Defensie beoogde daarmee de bevolking en de NAVO-militairen met elkaar in contact te brengen om de vertrouwensbasis te verstevigen. Dat is relevant. Schimmige partijen probeerden met valse berichten en cyberactiviteiten verdeeldheid te zaaien in de onderlinge relaties. Iets wat nog steeds gebeurt.

Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso.
Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso in Litouwen, vorig jaar juli.

Sport verbindt

Ook de KNVB droeg met het ‘world-coaches program’ afgelopen zomer in de Baltische Staten bij aan onderlinge verbondenheid. Voetballegendes als Anouk Hoogendijk, Aron Winter en Regi Blinker verzorgden voetbalclinics voor de jeugd in Litouwen. Daar zijn ook Nederlandse troepen voor de enhanced Forward Presence ingezet.

Hoogendijk: “Het is mooi om via voetbal de Litouwse bevolking dichter bij de Nederlanders te brengen. Sport verbindt.” Het KNVB-bezoek krijgt van 11 tot 13 december een vervolg. Dan krijgen de ambassadeurs van het Nederlandse voetbal een koudweertraining. Ze treden ook weer in contact met de Litouwse jeugd.

Ook de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso keert terug naar de Baltische regio voor een reeks optredens in de zomer van 2020.