Groningen doet weer drugsvangst

Zr.Ms. Groningen heeft voor de 3e keer in korte tijd een drugstransport onderschept. Bij de hoeveelheid contrabande ging het naar schatting om zo’n 350 kilo. Het merendeel is gezonken. De actie vond al plaats op 3 november. In het belang van het onderzoek maakte Defensie die pas vandaag bekend.

Bootje op zee.
De drugsboot.

Een patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied ontdekte een verdacht bootje, een zogenoemde go-fast, op een bekende smokkelroute. De NH90-boordhelikopter van de Groningen steeg vervolgens op om informatie te verzamelen.

Toen de heli de go-fast in het vizier kreeg, probeerde de bemanning de lading overboord te gooien. Het marineschip lanceerde daarop zijn snelle FRISC-rubberboten met een gecombineerd team van de Amerikaanse kustwacht en het Korps Mariniers. Zij hielden de verdachten vast en wisten nog een klein deel van de drugs uit het water te vissen.

Verdachten en drugs zijn overgedragen aan het Amerikaanse kustwacht voor vervolging in de Verenigde Staten.

Zr.Ms. Groningen is sinds april 2019 stationsschip in de West. Drugsbestrijdingsoperaties is een van de hoofdtaken van Defensie in het Caribisch gebied. In oktober onderschepte het schip ook al 2 keer een drugstransport.