Gebreken op schietbanen in Oirschot

De schietbanen op de Generaal-majoor De Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot vertonen gebreken. Dat heeft de Militaire Commissie Gevaarlijke Stoffen afgelopen vrijdag geconstateerd tijdens een controle. Die werd uitgevoerd op verzoek van de op deze kazerne gelegerde 13 Lichte Brigade.

Schietende luchtmachtmilitair op schietbaan.
Een luchtmachtmilitair schiet tijdens een wedstrijd op de baan in Oirschot (archieffoto).

De gebreken zijn een gevolg van betonrot, slijtage van de schermen en puin in de grond dat is gebruikt bij de renovatie van de banen. Hierdoor bestaat de kans dat munitie terugkaatst.

Op de kazerne liggen 3 typen schietbanen. Alleen de 300 meterbanen zijn nu volledig gesloten. Op de 100 meterbanen mag alleen statisch worden geschoten, dus blijft een militair tijdens het oefenen op zijn plek. De 25 meterbanen blijven volledig in gebruik voor zowel dynamisch als statisch gebruik.

Militaire eenheden die gebruik maken van de banen in Oirschot zijn geïnformeerd. Er wordt gekeken naar alternatieven om te oefenen.