Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse militairen van de enhanced Forward Presence (eFP) oefenen in Litouwen het vertragend gevecht. Dat doen ze tijdens de grote brigadeoefening Iron Wolf. Een overzicht van Defensieoperaties van woensdag 6 tot en met dinsdag 12 november 2019.

Iron Wolf draait 2 keer per jaar om de deelnemers te trainen in de verdediging van de Baltische staten en Polen. Er doen meer dan 5.000 NAVO-militairen aan mee.

Nederland levert met maximaal 270 militairen een bijdrage aan de versterkte militaire aanwezigheid in Litouwen.

2 Nederlandse militairen in positie met een Spike-Gill-antitankraket.
2 Nederlandse militairen in positie met een Spike-Gill-antitankraket tijdens Iron Wolf.

Het bataljon waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla.

De militaire versterking aan de Europese oostgrens telt 4 multinationale bataljons. Behalve in Litouwen zijn ze ook gestationeerd in Estland, Letland en Polen. De troepen voor de bataljons wisselen elkaar af en komen uit 18 NAVO-landen.

Maritieme reactiemacht

Zr.Ms. Van Speijk keerde terug in Den Helder. Het multipurposefregat nam afgelopen 3 maanden deel aan de Standing NATO Maritime Group1. Dat is een van de 4 permanente maritieme reactiemachten van de NAVO. SNMG1 opereert voornamelijk in en rondom het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan.

Lopende operaties buitenland:

 • Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Ook bij Erbil geven Nederlanders trainingen in samenwerking met partnerlanden. 2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel.
 • Nederland doet in Afghanistan met ongeveer 170 militairen mee aan NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul trainen en adviseren ze de Afghaanse politie, het leger en de speciale strijdkrachten.
 • Een groot gedeelte van het missiematerieel in Mali is terug in Nederland. De overgebleven spullen worden de komende maanden getransporteerd. Nederland beëindigde op 1 mei de deelname aan Minusma.
 • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseerden beelden uit het Midden-Oosten en Afghanistan. Die zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. In de strijd tegen ISIS en ter ondersteuning van Resolute Support maakt de eenheid op basis van de verzamelde informatie inlichtingenrapporten. Vanuit Qatar dragen Nederlandse staf- en liaisonofficieren bij aan de detailplanning van de strijd.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die de vrede bewaken. Ze doen mee aan Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio (EUTM en EUCAP Sahel) en aan de VN-politiemissie in Mali.
 • Zr.Ms. Urk maakt deel uit van de Standing NATO Minecounter Measures Group 1 (SNMCMG1). Dit snel inzetbare NAVO-vlootverband richt zich op mijnenbestrijdingsoperaties.
 • Zr.Ms. Groningen voert als stationsschip in de West drugsbestrijdingsoperaties uit en verleent hulp bij humanitaire rampen en crises.
 • Beveiligingsteams van het Korps Mariniers (vessel protection detachments - VPD) beschermen koopvaardijschepen tegen mogelijke aanvallen van piraten op de Indische Oceaan.
 • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de VPD’s. Daarnaast vangt het regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig op.

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam in actie na 35 meldingen. Ook werden 2 explosieven op zee vernietigd.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij de Belgen.
 • 20 militairen leveren aanvullende bewakings- en beveiligingscapaciteit in Brunssum. Dit gebeurt vanwege de verhuizing van Amerikaans materieel van Schinnen naar het NATO Industrial Complex in Brunssum. De inzet duurt naar verwachting tot 1 juli 2020.
 • Defensie helpt 3 maanden bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid bij de KIA-gevangenis op Aruba. Hiervoor werpen ze onder meer prikkeldraadversperringen op.
 • Zoekspecialisten van Defensie ondersteunden de politie bij het uitkammen van woonpercelen en voertuigen in de omgeving van Amsterdam, Zutphen, Almelo en Kerkrade.
 • Defensie leverde luchtwaarnemingscapaciteit tijdens een strafrechtelijk onderzoek naar ram- en plofkraken in de omgeving van Amsterdam.
 • De bewakings- en beveiligingseenheid van het Korps Mariniers is de afgelopen 2 weken ingezet in de Point Blanche-gevangenis op Sint Maarten vanwege ongeregeldheden.