‘Onze jongens op Java’ in première

De zeer indringende documentaireserie ‘Onze jongens op Java’ is vandaag voor een select gezelschap in première gegaan. Eind deze maand start BNNVARA met deze bijzondere interviewreeks. Hierin vertellen Indië-veteranen (soms voor het eerst) over hun rol bij de ‘politionele acties’ tussen 1945 en 1949 in Indië. "Dit komt binnen. Het is heel heftig. Maar zo belangrijk dat dit verhaal verteld wordt."

Deze woorden sprak Defensieminster Ank Bijleveld vanavond over deze 4-delige serie, gemaakt door journalist Coen Verbraak. Hij produceerde eerder onder meer de serie ‘Kijken in de Ziel: militairen’.  

Zwart-wit-afbeelding screenshot uit documentaire met een aantal militairen.

'Onze jongens op Java’ is vanaf 21 november te zien op NPO2.

'Het is van groot belang'

Verbraak blikt met een handvol veteranen terug op de periode, waarin de Nederlandse regering 120.000 militairen (dienstplichtigen en oorlogsvrijwilligers) naar de Oost stuurde. Dat was om de Indonesische nationalistische opstand neer te slaan. Sommige van deze veteranen spraken nooit over hun verleden. "Mooi dat u dit toch heeft willen doen”, vervolgt Bijleveld. “Het is van groot belang. Iedereen moet zich goed realiseren wat zich hier na de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. Het was een pijnlijke periode met veel menselijk leed."

Portretfoto van Indië-veteraan Jan Foppen.

Een van de Indië-veteranen in deze serie is Jan Foppen.

Vanaf 21 november

‘Onze jongens op Java’ is op 21 en 28 november, 5 en 12 december om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Lees het uitgebreide verhaal over 'Onze jongens op Java' vrijdag in de Defensiekrant.