Koning bezoekt F-35 op Vliegbasis Leeuwarden

Koning Willem Alexander heeft vandaag samen met Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt een werkbezoek gebracht aan Vliegbasis Leeuwarden. Aanleiding: het nieuwe F-35-squadron en het heropgerichte MQ-9 squadron.

Een ‘gamechanger’: zo werd de F-35 aan de koning uitgelegd. Het nieuwe jachtvliegtuig vormt samen met het MQ-9 squadron een basis voor een ‘5e Generatie Luchtmacht’. Die is nodig omdat er nog altijd dreigingen zijn en de krijgsmacht zich dagelijks in moet spannen om de vrijheid te beschermen. Dat vraagt om investeringen.

Eerste exemplaar

De F-35A Lightning II is zo’n investering. Op 31 oktober landde het 1e operationele exemplaar op de vliegbasis. Dat gebeurde na veelvuldig testen en evalueren. Ondertussen zijn er meer voorbereidingen getroffen voor de komst, zoals nieuwe kantoor- en lesgebouwen en aangepaste hangars. En de veiligheidsmaatregelen zijn streng, zoals de koning bij aankomst op de luchtbasis kon ervaren.

Vlieguren

Daarna kon Koning Willem Alexander zijn 1e vlieguren maken in de F-35-simulator. “Het ging hem heel goed af”, zei commandant Arnoud Stallmann van de Friese vliegbasis. “Daar kun je aan zien dat hij een ervaren vlieger is.” Vervolgens bezocht hij het 1e F-35-toestel. Binnenkort volgen er nog 9.

Onbemande vliegtuigen

De koning kreeg ook uitgebreide informatie over de MQ-9, onbemande vliegtuigen die volgend jaar komen. Daarvoor is vorig jaar 306 Squadron heropgericht. Het personeel bereidt zich al voor met opleidingen en kennisopbouw over de MQ-9.

Het bezoek werd afgesloten met een gesprek met personeel van de nieuwe wapensystemen. Luyt bedankte namens het hele personeel de koning voor zijn interesse in de mensen en de nieuwe systemen.