Militaire Wereldspelen voorbij (video)

Met een flitsende ceremonie zijn zondagavond in de Chinese stad Wuhan de Militaire Wereldspelen afgesloten. Korporaal 1 Kilian van der Wolf zorgde met een finaleplaats op de 1.500 meter voor een prima Hollands slotakkoord. Dinsdag keert de circa 150 koppige ploeg terug in Nederland met 4 medailles in de bagage: 3 gouden en 1 bronzen plak, allemaal voor de mindervalide sporters.

Vrouwen springen over horden.

Tara van Schie op weg naar de eindstreep van de halve finale op de 1.500 meter horden.

Een stadion met omroepers die de toeschouwers de oren van het hoofd tetterden. 10.000'en uitzinnige Chinezen die de sporters aanmoedigen. Talloze Olympiërs, onder wie recordhouders. De Nederlandse 'atletiekers' waanden zich in Wuhan in een ander universum.

Video: atletiek 1.500 meter

Militaire Wereldspelen in China: atletiek

Kloof

Behalve Van der Wolf, deden ook 1.500 meter loper Rick Hartogs en hordeloopster Tara van Schie het goed door de halve finales te halen. Als klap op de vuurpijl bereikte de eerste dus ook nog eens de finale. Daarin legde hij beslag op de 1 na laatste plaats. Van der Wolff werd opnieuw geconfronteerd met de kloof tussen professionals en amateurs als hij. In het kielzog blijven van winnaar Michal Rozmis? Onmogelijk. Ter vergelijking: de Pool klokte 3.46.33, Van der Wolff 3.55.54. “Met deze tegenstanders verwachtte ik ook niet om een medaille te halen.” Hij zat er niet mee. In zo'n sterk veld als amateur de finale halen, dát was wat hem betreft wat telde.

Vrouw met Chinees vlaggetje.

De inwoners van Wuhan kwamen in groten getale op de wedstrijden af.

Over, uit en sluiten

Van der Wolf bereikte de finale bij verrassing. In de halve eindstrijd finishte hij als 5e, maar doordat hij de snelste bleek van de 'langzamen', kreeg hij volgens de regels een ticket voor de eindstrijd. Voor Rick Hartogs was dat niet weggelegd. In de halve finale rende hij in 3,59,12 over de meet, ver achter winnaar Ouladka Hicham uit Marokko (3,55,81). Over, uit en sluiten. “Het klassenverschil was te groot”, constateerde Hartogs.

Groep hardlopers op de baan.

Kilian van der Wolf in de finale. “Mijn benen liepen helemaal vol.”

Unieke ervaring

Zo verging het ook Tara van Schie die in de halve finale horden (100 meter) in de achterhoede finishte. Het is hét verhaal van Wuhan. Tot in de vezels getrainde Olympische atleten atleten maakten de dienst uit. Een unieke ervaring voor de amateurs. Van der Wolf: “Indrukwekkend. Dat ik erbij mocht zijn....”