Bergen op Zoom viert 75 jaar vrijheid

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer nam vandaag het defilé af tijdens de viering van de bevrijding van Bergen op Zoom. Onder andere eenheden van de marine, land- en luchtmacht liepen mee, evenals enkele detachementen met veteranen.  

Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer salueert bij het voorbijgaan van oude militaire voertuigen.

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer tijdens de viering van de bevrijding van Bergen op Zoom.

Voorin het defilé was een ereplaats ingeruimd voor de bevrijders van het Canadese Lincoln & Welland en South Alberta Regiment. Pelotons van onder meer het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, de Koninklijke Militaire School Luchtmacht, Korps Nationale Reserve, de Koninklijke Marine en Korps Mariniers liepen mee. Het luchtdefilé bestond uit: PC-7’s, de KLu Historische Vlucht en een Belgische Spitfire. Ook was de brandweer Koninklijke Luchtmacht aanwezig en waren er oude militaire voertuigen te zien. Motorrijders van de Koninklijke Marechaussee begeleidden het geheel.

Overzichtsfoto plein met Canadese vlag.

De 4e Canadese Pantserdivisie kreeg 75 jaar geleden de taak om Bergen op Zoom te bevrijden.

50 Canadezen gesneuveld

75 jaar geleden kreeg de 4e Canadese Pantserdivisie, ondergebracht bij het 1e Britse Legerkorps, de taak om Bergen op Zoom te bevrijden. Op 30 oktober 1944 was Bergen op Zoom bevrijd. 50 Canadezen waren daarbij gesneuveld. 

Bevrijdingsmuseum Zeeland heropend

Operators van het Korps Commandotroepen hebben gisteren meegewerkt aan een spectaculaire heropening van het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. Vanuit een Chinook-transporthelikopter van het Defensie Helikopter Commando daalden de militairen voor de ingang van het museum per fast rope af.        

Vanuit een Chinook dalen militairen per fast rope af.

Vanuit een Chinook dalen militairen voor de ingang van het museum per fast rope af.

Slag om de Schelde

Het Bevrijdingsmuseum toont de geschiedenis van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Centraal hierin staat de Slag om de Schelde. De Slag om de Schelde was de langste en hevigste veldslag op Nederlands grondgebied. Inzet was het op gang brengen van de scheepvaart naar de havens van Antwerpen, waardoor de geallieerde oorlogsinspanningen van een cruciale aanvoerlijn kon worden voorzien en het vastgelopen offensief in West-Europa weer in beweging kon komen. De uitkomst van deze operatie was beslissend voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in West-Europa.

Prinses Margriet geeft veteraan een hand.

Prinses Margriet heropent het museum.

Noodkerk

Het 3 hectare grote Bevrijdingspark Zeeland is een waardevolle toevoeging aan het museum. Gebruikmakend van typisch Zeeuwse elementen als water, strand en dijken wordt in dit park de oorlogsperiode 1939-1945 verbeeld en de Slag om de Schelde in het bijzonder. De unieke en volledig gereconstrueerde noodkerk uit Ellewoutsdijk heeft ook een plaatsje gekregen. Verder vinden bezoekers in het Bevrijdingspark diverse bunkers, een Baileybrug, versperringen, Shermantanks et cetera. De heropening werd verricht door Prinses Margriet.

Voor wie meer wil weten over de Slag om de Schelde en de Nederlandse militaire historie kan ook eens kijken op 75jaarvrij.nl, een uitgave van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).