‘Thuisfront-jongere’ leert op Eendracht over werk ouder

Niet de militaire vader of moeder liet afgelopen week het gezin voor een tijdje achter. Dit keer waren het kinderen uit militaire gezinnen die vertrokken. Een 35-koppige groep koos 5 dagen het ruime sop aan boord van zeilschip de Eendracht. Vandaag legden ze weer aan in Rotterdam. En net als militairen die terugkeren van missie, heette hoog bezoek hen welkom: de Defensieminister herself.

Minister Bijleveld  tussen kinderen aan boord zeilschip.
Minister Ank Bijleveld tussen de jongeren aan boord van de Eendracht.

De ‘thuisfront-jongeren’ moeten vaak voor lange periodes een ouder missen, óók op belangrijke, vrolijke en verdrietige momenten. Om deze groep in het zonnetje te zetten sloegen de Dienst Humanistisch Geestelijke Verzorging van Defensie en de Stichting Zeilschip Eendracht de handen ineen. Dat resulteerde voor het 2e jaar in een zeilreis op Nederlands grootste 3-mastschoener.

Gezamenlijk verhaal

Samenwerking, teambuilding, doorzettingsvermogen en discipline stonden aan boord centraal. De jongeren van 15 tot 25 jaar draaiden mee in een wachtsysteem van ‘4 uur op en 8 uur af’. Naast de nodige ontspanning, maakten ze schoon, assisteerden in de kombuis, hesen, streken en trimden de zeilen, stonden achter het roer en hielpen bij de navigatie. Zo begrijpen ze beter wat ouders meemaken tijdens hun bijzondere werk. Doordat nu het kind van de militair op reis is gegaan, ontstaat bovendien een gezamenlijk verhaal rondom uitzending.

Betrokkenheid

“Geweldig dat de Eendracht samen met de geestelijk verzorgers van Defensie deze zeilreis mogelijk maken”, zei minister Ank Bijlveld-Schouten. “Het toont ook de betrokkenheid vanuit de samenleving. De vaders en moeders zetten zich in voor de veiligheid van die samenleving. Mooi dat die iets terugdoet voor de kinderen, die hun ouders zo vaak moeten missen.”