Gemengde gevoelens bij golfers op Wereldspelen (video)

Het zit erop voor de Nederlandse golfers op de Militaire Wereldspelen in China. De dames finishten als 6e van in totaal 9 teams, de heren als 9e van 12 equipes.

Golfdames kijken naar golfwedstrijd.
Sophie ten Zeldam (links) en Roelie van Wijngaarden laten de dameswedstrijd bezinken. “Het was vette pech.”

Geen medailles, wel een toernooi dat absoluut in de herinnering zal voortleven, denkt trainer-coach kapitein Idde Quik (luchtmacht). “Door alle aandacht van de Chinezen, voelden mijn mensen zich soms als de Amerikaanse topgolfer Tiger Woods in zijn beste dagen.”

Dat neemt niet weg dat de golfdames een ongelukkige start maakten. Eén van de (3) speelsters, tweede luitenant Roelie van Wijngaarden van Vliegbasis Woensdrecht, viel uit vanwege een allergische reactie op een wespensteek. Met als gevolg dat haar resultaat niet langer meetelde. Toen een van de andere 2 dames eveneens een tikje onder de maat bleef, zakten de Nederlandse dames weg in het klassement. De door de wespensteek geplaagde Van Wijngaarden: “Het was vette pech. Ik zal nooit weten hoe hoog ik in deze Militaire Wereldspelen had kunnen eindigen.”

Video: impressie Nederlandse golfers

Golfspeelster kijkt naar wedstrijd ploeggenoot.
Roelie van Wijngaarden volgt de verrichtingen van haar mannelijke collega's.

Minder dan anders

Luitenant-ter-zee der 3e klasse Sophie ten Zeldam van Zr.Ms. Evertsen had de wind wel mee. “Ik speelde goed, aan de andere kant ging het door de druk van de Militaire Wereldspelen minder dan anders. Toch was dit een mooie ervaring.”

Volgens trainer-coach Quik is het spel van de dames op punten voor verbetering vatbaar. Al tijdens het toernooi schaafde hij aan bepaalde onderdelen waardoor het niveau steeg. “Iedereen heeft hartstikke hard zijn best gedaan. Zonder die wespensteek hadden de dames 4e of 5e kunnen worden. Of er een medaille in had ingezeten? Nee, en dat verzacht de teleurstelling misschien een beetje”, vertelt Quik.

Golfer slaat balletje uit zandkuil.
In de bunker.

Reuze knap

De heren beleefden wel een voortvarende start. “Zij trokken zich op aan het hoge niveau van de Wereldspelen. Er deden golfers mee die op het 1 na hoogste mondiale niveau uitkomen. Job Sicking bijvoorbeeld reikte tot een 23e plek in een veld met 74 spelers. Reuze knap”, vindt Quik.

De andere Oranjegolfers deden, zoals Quik het uitdrukt, 'aardig mee'. Al met al blikt de trainer-coach tevreden terug op het toernooi. “Ons niveau was goed, al zijn wij geen Europese top. We blijven dóórselecteren en hopen op nieuwe aanwas. Bij Defensie lopen zeker golftalenten rond. Hopelijk melden ze zich bij ons.”

2 Nederlandse golfers tijdens de wedstrijd.
Door de indringende aandacht van publiek en media waanden de Nederlandse golfers in Wuhan zich soms even de ooit wereldberoemde Amerikaanse golfheld Tiger Woods.

Selectie

De militaire golfselectie voor de Wereldspelen bestond bij de heren uit wachtmeester der 1e klasse Arjan de Haas (marechaussee), luitenant-ter-zee der 1e klasse Job Sicking, kapitein-ter-zee Ed Schellekens, luitenant-kolonel Hein Faber (luchtmacht), luitenant-ter-zee der 3e klasse Coen Wijnants en korporaal Rudy Clerkx (luchtmacht). Dames: luitenant-ter-zee Sophie ten Zeldam, tweede luitenant Roelie van Wijngaarden en kapitein-luitenant-ter-zee Marleen van der Deijl.