Koninklijke onderscheiding voor Jaaike Brandsma

'Het gaat er niet om hoe je valt, maar hoe je opstaat'. Deze bijzondere lijfspreuk is van  Afghanistanveteraan Jaaike Brandsma, die vandaag een koninklijke onderscheiding kreeg tijdens het symposium '75 jaar vrouwen bij Defensie' in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. “We hebben elkaar verschillende keren ontmoet en ik ben onder de indruk van je levensmotto", sprak Defensieminister Ank Bijleveld.

Dit levensmotto is Brandsma op het lijf geschreven. Op 10 juli 2007 verloor zij haar linkeronderbeen door een zelfmoordaanslag tijdens een sociale patrouille in het Afghaanse Deh Rawod. De positieve levenshouding die ze na die gebeurtenis laat zien is opvallend.

Familiekamer

Ze richtte de vereniging 'De Gewonde Soldaat' op. Die groeide onder haar bezielende leiding in korte tijd uit tot een thuisbasis voor gewonden en hun familie. Daarnaast initieerde ze de deelname van Nederland aan de Invictus Games. In 2014 deed ze zelf mee en won goud op het onderdeel kogelstoten. In 2017 won ze brons bij de Invictus Games in Toronto.

Alsof dat nog niet genoeg was, maakte ze zich met haar vereniging ook hard voor een familiekamer in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. Bij de heropening dit jaar bewonderde koningin Maxima de volledig opgeknapte en gerestylde kamer.

Gescholden, gespuugd en geschreeuwd

Tijdens het symposium werd ook het boek '75 jaar vrouwen bij Defensie' gepresenteerd. Een van de verhalen in dit boek is het verhaal van Brandsma met de veelzeggende titel ‘Een been verloren, maar een missie gevonden’. “Je hebt gescholden, gespuugd en geschreeuwd. Pas in het revalidatiecentrum realiseerde je dat je niet verder kon als militair en kwam er enige rust", aldus de Defensieminister.

Ver komen

Brandsma was 1 van de eerste Nederlandse gewonden in Afghanistan en ze besloot haar ervaringen te gebruiken om andere gewonden te helpen. Bijleveld: “Toen Marc van der Kuilen zijn benen verloor ben je naar hem toegegaan en heb je hem verteld wat hij kon verwachten. Hem gezegd dat hij ook zonder benen nog heel ver zou kunnen komen. Er ontstond een innige vriendschap en samen besloten jullie de vereniging De Gewonde Soldaat op te zetten."

De enorme inzet had ook een keerzijde. Brandsma kreeg te maken met 2 burn-outs. “Zeker met 2 jonge kinderen is het steeds weer de uitdaging om de juiste balans te vinden. Maar ik heb groot respect voor de manier waarop jij je hebt ingezet voor jouw omgeving en voor de samenleving", aldus de minister.