Speeddaten voor de krijgsmacht van morgen

Nederland veilig houden, dat kan Defensie niet alleen. Daarom werkt de krijgsmacht samen met het bedrijfsleven om alle toekomstige uitdagingen aan te kunnen. Op de Platform Defensie Bedrijfsleven NL & IDEA Summit van 2019 gingen bedrijven en Defensie met elkaar in gesprek. Om zo plannen te bedenken voor de krijgsmacht van morgen.

400 bezoekers kwamen af op de top, die dinsdag in Ede gehouden werd. “Samen sta je sterker”, zegt luitenant-kolonel Steven Smit, commandant van Integrated Development of Entrepreneurial Activities (IDEA). Dit is een reservistennetwerk van ondernemers en 1 van de organisatoren van de bijeenkomst. “We vragen bedrijven: denk met ons mee! Kunnen we elkaar helpen? Het levert capaciteit voor Defensie op, met de nieuwste technologische inzichten.”

Logistiek ecosysteem

Met speeddates kwamen ondernemers en militairen nader tot elkaar. Andere samenwerkingsinitiatieven zijn al in een verder stadium. Een voorbeeld is het opzetten van een logistiek ecosysteem. “Samen met 10 logistieke bedrijven kijken we hoe we adaptiever kunnen optreden. Bijvoorbeeld door onze capaciteit flink op te schalen tijdens een crisissituatie. De bedrijven kunnen ons aanvullen met mensen, middelen en manieren”, legt luitenant-kolonel Andre Brusse uit.

Een van de partijen die om tafel zit is transportbedrijf Westerman. “We hebben allemaal onze eigen specialisatie”, zegt general manager international Niels van der Vlist. “Ons bedrijf is de expert in multi-modaal transport. Grote afstanden, grote hoeveelheden, op verschillende manieren transporteren. Bijvoorbeeld via spoor, het water en via de weg. Daar kan Defensie haar voordeel mee doen. Maar de samenwerking betekent voor ons meer dan enkel zakendoen. Het is als bedrijf ook een steentje bijdragen om Nederland veilig te maken en te houden. 2 vliegen in 1 klap.”