Chef Defensie België onderscheiden voor sleutelrol samenwerking

“Met uw passie, uw vakmanschap en uw leiderschap heeft u de afgelopen 10 jaar de Defensiesamenwerking tussen onze landen naar een nieuw niveau getild. Op precies de juiste momenten legde u druk of gaf u ruimte.” Dat zei minister Ank Bijleveld-Schouten gisteren in Den Haag tegen de Chef Defensie van België, generaal Marc Compernol. De gelijke van de Commandant der Strijdkrachten was in Nederland voor een 2-daags werkbezoek.

Voor zijn verdiensten ten aanzien van de Belgisch-Nederlandse samenwerking werd Compernol gisteren benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden. Minister Bijleveld speldde hem de koninklijke onderscheiding op.

Boegbeeld

Bijleveld: “Onze Commandant der Strijdkrachten noemt u het perfecte boegbeeld van een krijgsmacht waarmee Nederland op logische en overtuigde wijze samenwerkt. U bent een sleutelfiguur in onze samenwerking. Daarmee hebt u niet alleen uw eigen land, maar ook ons land een dienst bewezen.”

Bijleveld refereerde aan baanbekende projecten waarbij Compernol aan de basis stond. Die betroffen onder meer de gezamenlijke training van bemanning en onderhoudspersoneel op de NH90-helikopter, de bewaking van het luchtruim van de Benelux en de gezamenlijke vervanging van mijnenjagers en M-fregatten.

M-fregatten

Op woensdag volgde een programma in Den Helder. Bij de Directie Materiele Instandhouding zag Compernol met eigen ogen hoe Nederland de Nederlandse én Belgische M-fregatten onderhoudt. Samen met Commandant der strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer bezocht hij marinebasis Den Helder. Het Nederlandse M-fregat Zr. Ms. Van Amstel ligt daar momenteel op de werf voor groot onderhoud.

De Belgische marine is op haar beurt verantwoordelijk voor het onderhoud van de Belgische en Nederlandse mijnenjagers. Een samenwerking die ook bij de vervangers van de huidige mijnenjagers en M-fregatten wordt voortgezet.

Commandant der Strijdkrachten Bauer houdt arm vast van militair.

CDS Bauer en generaal Compernol in gesprek met Belgische en Nederlandse kikvorsmannen in opleiding.

Kikvorsmannen

Op de Defensie Duikschool maakte het gezelschap kennis met enkele Nederlandse en Belgische kikvorsmannen in opleiding. De kikvorsmanopleiding geldt als een van de moeilijkste en zwaarste opleidingen binnen de Nederlandse krijgsmacht. Ook op dit gebied werken Nederland en België steeds nauwer samen.