Defensie op het netvlies

Voor een uitverkochte zaal beantwoordde minister Ank Bijleveld vanmiddag vragen over de toekomst van Defensie. Met een pitch gaf zij de aftrap voor het grote Defensiedebat van weekblad Elsevier. Bijleveld wees op de unieke grondwettelijke taken van Defensie, waarvoor het niet op anderen kan terugvallen: "Wij zijn geen normaal overheidsbedrijf". 

Minister Bijleveld.
Beeld: Herman Zonderland
Minister Ank Bijleveld trapt met haar pitch het Grote Defensiedebat van weekblad Elsevier af.

In het Haagse Louwman Museum krijgt de minister de meest uiteenlopende vragen. Onder meer over het plotselinge vertrek van Amerikaanse troepen in Noord-Syrië. Maar ook hoe Defensie haar relevantie aan Nederlandse burgers 'verkoopt'. "Mensen protesteren voor bijvoorbeeld betere pensioenen, maar niet voor veiligheid. Dat onderwerp is lastiger over te brengen. Terwijl we zonder veiligheid of zonder stabiel land, helemaal geen pensioenen zouden kunnen betalen. We hebben allemaal een taak om de urgentie van een sterke krijgsmacht op het netvlies van Nederlanders te krijgen." 

Minister Bijleveld en Jaap de Hoop Scheffer naast elkaar in een zaal.
Minister Ank Bijleveld en Jaap de Hoop Scheffer.

Eigen broek ophouden

Na de aftrap van de minister lieten ook de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra en voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer in een pitch hun licht schijnen op de toekomst van de krijgsmacht. De Hoop Scheffer: "Ik hoop dat heel Europa Defensie serieuzer gaat nemen, zodat we niet in de notenkraker van Rusland en China terecht komen. We kunnen er niet meer van uitgaan dat de trans-Atlantische verhoudingen hetzelfde blijven als de afgelopen decennia. We hebben Amerika nog steeds nodig, maar Europa moet leren meer zijn eigen broek op te houden. Zónder de bretels van de Verenigde Staten."
 

Peter Hoekstra spreekt.
Volgens Pete Hoekstra gaat bondgenootschap om 3 pilaren: gedeelde waarden, sterke economieën en een sterk overschrijdend samenwerkingsverband (de NAVO). Wanneer 1 van de 3 pilaren ongelijk worden, valt het om. Dat illustreert de Amerikaanse ambassadeur met een goed werkend krukje en een krukje waarvan de poten ongelijk zijn.

2%-norm

Pete Hoekstra, geboren in Groningen, geeft een korte historische analyse over de verworven vrijheid en benadrukt het belang van bondgenootschappen. "We delen dezelfde normen en waarden en staan voor dezelfde mensenrechten." De vragen die hij uit de zaal krijgt, gaan vooral over de 2%-norm waar Europese landen in 2024 volgens de NAVO aan moeten voldoen. De minister geeft aan dat 2% betekent dat er nog 6 miljard bij zou moeten. Ook de Amerikaanse ambassadeur is duidelijk: "De Europeanen hebben dit zelf afgesproken; niemand heeft ze ertoe gedwongen. Dus doe het dan ook." 

 

Groep mensen in een zaal houden groene en rode kaarten omhoog.
Met groene en rode kaarten kon het publiek tijdens het Grote Defensiedebat aangeven of ze het eens of oneens waren met stellingen.

Het Grote Defensiedebat is terug te zien via www.npopolitiek.nl