F-16’s bereiden zich in donker voor op wereldwijde taken

F-16’s van Vliegbasis Leeuwarden vliegen sinds gisteren weer in de avonduren. Dat gebeurt in eerste instantie tot en met 18 oktober. Daarna van 4 tot en met 15 november, van 25 tot en met 29 november en van 9 tot en met 13 december. Op vrijdag zijn de vluchten alleen overdag, verder elke avond tot uiterlijk 23.00 uur.

Trainen in de avonduren is noodzakelijk om vliegers en grondpersoneel optimaal voor te bereiden op inzetbaarheid, 24/7, waar dan ook ter wereld.

Voor F-16 vliegers zijn deze vluchten essentieel om inzetgereedheid te waarborgen.
Naast de reguliere vluchten zijn ook jachtvliegtuigen van de wapeninstructeursopleiding (FWIT) enkele weken in de lucht. Dat is het geval van 30 september tot en met 17 oktober.

Vliegrooster Fighter Weapons Instructor Training 2019.
Infographic met informatie over FWIT.

Ondersteunen van grondtroepen

Deze week staan voor de FWIT Close Air Support missies op het programma. Dan wordt het ondersteunen van grondtroepen met luchtsteun geoefend. F-16’s vliegen dan boven Noord- en Oost-Nederland. Specialisten op de grond wijzen hierbij de doelen aan.

Inzet van F-16’s gebeurt ook tijdens nachtelijke operaties. Daarvoor is het toestel uitgerust. De vlieger beschikt over geavanceerde nachtzichtapparatuur. Om de middelen optimaal te kunnen benutten tijdens huidige en toekomstige missies, is regelmatig trainen noodzaak, ook in het donker.

Informatie

Vanwege operationele redenen of onvoorziene omstandigheden kan van  bovenstaande planning worden afgeweken. Meer weten over vliegbewegingen? Zie luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Klachten zijn in te dienen via luchtmacht.nl/geluidshinder.