Bijleveld op Bovenwindse Eilanden: onze mensen vormen er een onmisbare schakel

Minister Ank Bijleveld-Schouten. Ze was op Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius, keek bij de Kustwacht en sprak overal met Nederlandse militairen, maar ook met lokale autoriteiten over hun inzet. Een ding werd haar snel duidelijk, “onze mensen op de eilanden vormen een onmisbare schakel.” Het 3-daagse bezoek mocht dan wel kort zijn, het was volgens haar wel krachtig.

Minister Bijleveld en militair wijzen naar zee.
Bijleveld zag op Sint Maarten dat de schade die orkaan Irma aanrichtte nog steeds goed zichtbaar is.

Bijleveld sprak onder anderen met de demissionair minister van justitie van Sint Maarten en gouverneur Eugene Holiday. Het ging uiteraard over de ontstane politieke situatie. Op het moment van haar aankomst viel op Sint Maarten de 10e regering in 9 jaar tijd.

Een ander onderwerp was de kustwacht, die onder leiding staat van Commandant Zeemacht in het Caribisch gebied brigadegeneraal der mariniers Peter Jan De Vin, tevens directeur Kustwacht. Deze instantie speelt een cruciale rol bij de drugsbestrijding en mensensmokkel in het Caribisch gebied.

Minister Bijleveld in gesprek met marechaussees.
Bijleveld in gesprek met de marechaussee.

Grenstoezicht

Er werd niet alleen veel gesproken op ambtelijk niveau. De minister nam ook ruim de tijd militairen op Sint Maarten te bezoeken.
De marechaussee praatte haar bij over onder meer het grenstoezicht. Verder sprak ze tijdens een familiedag met gezinnen van marechaussees over de impact van het werken in het Caribisch gebied.

Marinesteunpunt Pointe Blanche.
Marinesteunpunt Pointe Blance.

Tijdelijke marinesteunpunt Pointe Blanche

Bij het tijdelijke marinesteunpunt Pointe Blanche kwam de nieuwe permanente locatie voor de mariniers op het eiland aan de orde. Bijleveld meldde dat volgende maand duidelijkheid moet zijn over de aankoop van een stuk grond waar de kazerne moet verrijzen.

Minister Bijleveld bekijkt de kust vanaf een schip.
Bijleveld verplaatste zich onder meer per Poema tussen de Bovenwindse eilanden.

Kustwachtcutter Poema

Bij de Kustwacht in Philipsburg kreeg Bijleveld niet alleen een demonstratie over de werking van de nieuwe walradar, maar voer ze ook mee op één van de Metal Sharks. Over deze razendsnelle patrouilleboten beschikt de Kustwacht Caribisch gebied sinds vorig jaar. De minister verplaatste zich tussen de eilanden met de kustwachtcutter Poema of met een Dash-vliegtuig, een middel dat ook in de kustwachtinventaris zit.