Innovatiesamenwerking bereidt Defensie voor op toekomst

Defensie gaat innovaties gebruiken die zijn bedacht en ontwikkeld door Brightlands. Dit is een internationale open innovatie-community van ruim 22.000 ondernemers, onderzoekers en studenten. Het ministerie is met name geïnteresseerd in innovatieve ‘smart’ materialen, 3D-printing, future food, metabolisme en blockchain. Staatssecretaris Barbara Visser en CEO Saskia Goetgeluk tekenden vandaag voor een strategische samenwerking van 2 jaar.

Vanuit 4 campussen in Limburg werkt Brightlands aan oplossingen voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, gezondheid, digitalisering en voeding. De campussen in Maastricht, Sittard-Geleen, Heerlen en Venlo bieden ultramoderne faciliteiten om ontwikkeling, innovatie en groei te ondersteunen. De initiatiefnemers zijn de Provincie Limburg, Maastricht University, Maastricht UMC+, Zuyd Hogeschool, Fontys Hogeschool en bedrijven als DSM. 

De samenwerking werd bekrachtigd op de campus in Geleen. Daar loopt nu al een gezamenlijk project van Defensie en het Brightlands Material Center op het gebied van 3D-printing. Dit wordt gefinancierd door het ministerie.

Logistieke footprint verkleinen

“Defensie wordt overal ter wereld in gezet en dat heeft impact op bijvoorbeeld de gezondheid en het klimaat. Daarom probeert de krijgsmacht de logistieke footprint te verkleinen met bijvoorbeeld 3D-printing, waterwinning en zonnepanelen”, vertelde Visser. “Soms lopen we tegen de grens van onze kunnen aan, terwijl het sneller, goedkoper en beter kan. Dan hebben we andere knappe koppen nodig om ons verder te helpen. Ik verwacht mooie dingen van dit samenwerkingsverband!”

Innovaties op het gebied van duurzaamheid, gezondheid, slimme data en gezonde voeding zijn ook bruikbaar voor de krijgsmacht van de toekomst. De samenwerking maakt Defensie onderdeel van het ecosysteem op de 4 campussen. Saskia Goetgeluk: “We hebben gezien voor welke grote en belangrijke opgaven Defensie staat. Dat de innovaties van Brightlands daaraan kunnen bijdragen, daarin zit een stuk erkenning voor dit initiatief.”