Marechaussee traint mobiele grensteams Niger

Mobiele grensteams opleiden om zo terrorisme en illegale migratie te bestrijden. 7 marechaussees doen dat vanaf vandaag in het West-Afrikaanse Niger. Zij maken deel uit van een internationaal trainingsteam dat de veiligheidsorganisaties van dit Sahel-land versterkt.

Voor EUCAP Sahel Niger gaan de marechaussees meer dan 260 Nigerese politieagenten trainen. De Koninklijke Marechaussee ontwikkelde daarvoor een speciale opleidingsmodule en liet zich adviseren door het Europese grensagentschap Frontex en het samenwerkingsverband European Gendarmerie Force (Eurogendfor).

Kennis experts

De marechaussees vallen tijdens hun inzet onder Eurogendfor, waarvan Nederland dit jaar voorzitter is. Het zet in op multinationale teams die de kennis van experts uit verschillende gendarmerietroepen combineren. Het team in Niger is hiervan een voorbeeld.

Nigerese grenscontroleteams

Naast de training door de Koninklijke Marechaussee levert Nederland via EUCAP Sahel Niger ook een financiële bijdrage aan de oprichting en inzet van mobiele Nigerese grenscontroleteams (Compagnie Mobile de Contrôle de Frontières).

Eigen veiligheid

Het is de bedoeling dat het land in de toekomst voor zijn eigen veiligheid kan zorgen. Beter grensbeheer en het tegengaan van terrorisme, georganiseerde criminaliteit en illegale migratie zijn daarbij speerpunten. Maar ook mensenrechten en het verbeteren van de vertrouwensband tussen de autoriteiten en de bevolking krijgen aandacht.

Strategisch belang

De Sahel is een instabiele regio aan de rand van Europa. Dit maakt het van groot strategisch belang voor Europa inclusief Nederland. Het kabinet besloot daarom in 2018 om tot en met 2021 een bijdrage van ongeveer 20 functionarissen te leveren voor de EU-inzet in dit gebied.