Eredivisie in actie voor Invictus Games 2020 (video)

Bij een groot aantal wedstrijden uit de Eredivisie zaten dit weekend Nederlandse veteranen op de tribune. Zij maakten gebruik van 500 gratis kaartjes. Die waren beschikbaar gesteld door de hoofdsponsors van de Eredivisieclubs. Met deze actie vroegen die aandacht voor Invictus Games 2020 in Den Haag.

Parachutespringer met kunstbeen landt op voetbalveld.
Springleider en sergeant majoor buiten dienst Paul Gommers is fanatiek parachutespringer maar doet zelf ook mee aan Invictus Games met zitvolleybal en boogschieten.

Daarnaast leverden bij 3 wedstrijden parachutisten de wedstrijdbal op de middenstip af. Per wedstrijd sprongen 3 parachutisten van het Nederlands Militaire Team Parachutespringen. Zij sprongen naast de wedstrijdbal met een rood-wit-blauwe en een veteranenparachute en een Invictus Games 2020-vlag. Dit gebeurde op zaterdagavond bij VVV – FC Groningen en op zondag bij PEC Zwolle – RKC Waalwijk en Heracles – Willem II.

Eredivisie in actie voor Invictus Games 2020

Daarnaast liepen er veteranen mee het veld op als mascotte. En de hoofdsponsors droegen naast de gratis kaartjes een deel van hun sponsorrechten bij. Hierdoor waren op de bewegende reclameborden filmpjes te zien van het internationale sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewonde (oud-)militairen.

Niet alleen commercieel

“Er wordt vaak gemopperd dat het voetbal te commercieel is geworden. Natuurlijk is het commercieel, maar dat is niet het hele verhaal”, aldus Remko Stolk, commercieel directeur van Asito, namens de hoofdsponsors. “We doen meer dan een logo op een shirt plakken. We hebben ook een maatschappelijke rol.”

Stolk: “In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is traditioneel veel meer aandacht voor veteranen dan in Nederland. Het is belangrijk dat wij weten wat er gebeurt met al die jongens en meisjes die we uitzenden. Gelukkig komen de meeste heelhuids terug maar er zijn er ook die lichamelijk of psychisch gewond zijn geraakt. Daar willen wij aandacht

voor vragen.”

Het is voor het eerst dat de hoofdsponsors van Eredivisieclubs samen een dergelijk maatschappelijk initiatief ondersteunen. Met de actie bereiken zij een miljoenenpubliek, in de stadions en via Fox Sports.

Invictus Games 2020

Invictus Games is een internationaal sportevenement voor militairen en veteranen die psychisch of lichamelijk gewond zijn geraakt tijdens hun werk. De 5e editie vindt plaats van 9 tot 16 mei in Den Haag.

Meer informatie op de website van Invictus Games 2020.