Secretaris-generaal VN bezoekt Abaco

Om met eigen ogen te zien hoe de Bahama's eraan toe zijn na orkaan Dorian, bezocht António Guterres vandaag het eiland Abaco op de Bahama’s. Hier trekken Nederlandse troepen alles uit de kast voor het verlenen van noodhulp.

Secretaris-generaal António Guterres in helikopter.
Secretaris-generaal António Guterres bekijkt vanuit een Nederlandse Cougar de schade op Abaco.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties werd met een Cougar-transporthelikopter van de luchtmacht over Abaco vervoerd om de grote schade op het eiland te zien. Ook bezocht hij The Mudd, een wijk waar veel ongedocumenteerde Haïtianen wonen. Het gebied is compleet verwoest door orkaan Dorian.

Tekst en uitleg

De secretaris-generaal werd bij zijn bezoek vergezeld door de minister-president van de Bahama’s. Ook commandeur Ad van de Sande en kolonel der mariniers Frank Boots vlogen mee met de VN-topman. Zij gaven tekst en uitleg over wat de Nederlanders op dit moment ter land, ter zee en in de lucht doen, om de bevolking van Abaco weer op de been te krijgen.

António Guterres vliegt met helikopter boven transportschip Zr.Ms. Johan de Witt.
António Guterres boven het Nederlandse amfibische transportschip Zr.Ms. Johan de Witt.

Bij deze missie werken de militairen nauw samen met hulporganisaties als het World Food Program en de UN Organisation for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA). “Toen we over Abaco vlogen zag de secretaris-generaal echt de ernst van de situatie in het getroffen gebied. Precies de reden dat onze troepen zich hier inzetten voor noodhulp”, aldus commandeur Van de Sande.