Duizenden liters water en brandstof naar de onbereikbare plekken van Abaco

300 Squadron van de Koninklijke Luchtmacht heeft vrijdag met 2 Cougar-transporthelikopters Abaco en omliggende eilanden in de Bahama’s afgevlogen om noodgoederen te leveren op plekken waar voertuigen moeilijk kunnen komen.

Militaire tillen goederen voor noodhulp. Cougar-transporthelikopter op achtergrond.
Brandstof en andere hulpgoederen worden door middel van een sling-load onder de Cougar naar afgelegen gebieden gevlogen waar de nood het hoogst is.

Met de helikopters transporteerde de luchtmacht, met hulp van de mariniers, zeker 450 kilo rijst en 1.000 liter water voor de primaire levensbehoeften. Ook aan hygiëne is gedacht, in de vorm van 150 kilo aan shampoo en zeep. Met de tientallen rollen dakbedekking kan de bevolking de lekke daken repareren. De Cougars vervoerden vooral veel brandstof: 3.300 liter aan diesel en benzine.

Transporthelikopter

Een klus bij uitstek voor de Cougar, dat zowel in als onder het toestel ladingen kan vervoeren. Dat is hard nodig, want een aantal plekken op Abaco  en omliggende eilanden is nog moeilijk te bereiken nadat orkaan Dorian het gebied verwoestte. Wegen zijn onbegaanbaar en het is voor schepen lastig aanleggen, nadat de tropische storm de haven verwoestte.

Militairen bereiden een slinglading met de Cougar-transporthelikopter voor.
“Rigger’s” van 21st Raiding Squadron bereiden een slinglading brandstof voor die door de Cougar naar afgelegen gebieden wordt gevlogen om generators te voorzien van brandstof.

Brandstof

De Cougars landden onder andere in Cedar Harbour en Fox Town. De luchtmacht sloeg de handen ineen met hulporganisaties als USAid, maar ook met het Fuel Relief Fund. Een half-Nederlandse, half-Amerikaanse hulporganisatie. De organisatie kwam onder andere in actie na orkaan Katrina.

“Naast de 1e levensbehoeften als water en voedsel, is elektriciteit belangrijk om het leven weer op te pakken na de ramp. Maar zonder brandstof krijg je geen generator aan de praat”, vertelt Ted Honcharik, voorzitter van het Fuel Relief Fund. “Daar komen wij in actie. Wij zijn de expert in het leveren van brandstof voor mensen die getroffen zijn door een natuurramp.” Daarvoor heb je echter wel een vervoersmiddel nodig… “Het is fantastisch dat we ons samen met de Nederlandse militairen in kunnen zetten voor de bevolking van Abaco.”

Slinglading onder een Nederlandse Cougar-transporthelikopter.
Slinglading met hulpgoederen en brandstof onder een Nederlandse Cougar-transporthelikopter.

Alle krijgsmachtdelen

De Nederlandse krijgsmacht levert na orkaan Dorian sinds 11 september noodhulp op verzoek van de overheid op de Bahama’s. Op het eiland Abaco komen militairen van de luchtmacht, de landmacht, de marine en de marechaussee in actie.