Marine met het hele team op de Wereldhavendagen Rotterdam

Zr.Ms. Rotterdam, duikvaartuig Hydra, een hybride sleepboot en het mariniersdorp. Tot en met zondag zijn er wederom marineschepen in de Rotterdamse haven te vinden voor de Wereldhavendagen. Tijdens dit grote maritieme evenement is het mogelijk een bezoek te brengen aan de aanwezige marineschepen, te kijken naar demonstraties op het water en zelf in actie komen in het mariniersdorp.

Fregat Zr.Ms. Evertsen ligt aan een kade.
Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Evertsen lag vorig jaar aan de Parkkade in Rotterdam tijdens de Wereldhavendagen (september 2018).

Thema dit jaar is MariTeam. De Koninklijke Marine voelt zich erg verbonden met dit thema, want voor dit krijgsmachtdeel is een goed team uiterst belangrijk. Militairen moeten elkaar kunnen vertrouwen in elke situatie die zich voordoet. Door samen in bijzondere omstandigheden te leven, voelen zij zich verbonden als team.

De wereld van de marine

Tijdens de Wereldhavendagen is er voor jong en oud genoeg te beleven. Bezoekers kunnen een kijkje nemen aan boord van een van de grootste schepen van de marine, Zr.Ms. Rotterdam. Dit amfibische transportschip ligt aan de parkkade en is het hele weekend toegankelijk voor publiek. Aan boord staat een NH90-helikopter van het Defensie Helikopter Commando. In het mariniersdorp op de kade kunnen bezoekers zich laten camoufleren, een hindernisbaan bestormen of de klimtoren bedwingen. Ook zijn marineduikers met een duiktank aanwezig en kunnen kinderen een marineschip besturen in een simulator.

Demo's

Naast alle activiteiten trakteert de marine het publiek tijdens de Wereldhavendagen op verschillende spectaculaire demonstraties. Hierbij laat de marine zien hoe zij een koopvaardijschip bevrijdt van piraten en hoe drugsmokkelaars in het Caribisch gebied worden onderschept. De maritieme gevechtshelikopter NH90 speelt samen met de snelle onderscheppingsvaartuigen FRISC’s een belangrijke rol in deze operaties.

De schepen van de marine zijn tussen 10.00 uur en 18.00 uur toegankelijk.