Diploma's voor 1e Peshmerga-opleiders

Voor het eerst zijn er in Irak Peshmerga-strijders geslaagd voor de cursus Master Instructor. Op het Menila Training Center vond vandaag de Graduation Ceremony plaats. 4 afgestudeerden mochten hun certificaten en badges in ontvangst nemen. De Master Instructors zijn opgeleid door Nederlandse instructeurs.

Mannen op een rij met diploma in de hand.
De 4 afgestudeerde instructeurs met een Nederlandse instructeur en luitenant-kolonel Sijbrandi.

De Capacity Building Mission Iraq leidt niet alleen Peshmerga-eenheden op. Zij draagt sinds 2017 ook bij aan het opleiden van instructeurs om infanterie-eenheden te trainen. Dat gebeurt in de zogeheten Advanced Instructor Course (AIC). Die bevordert het zelfstandig maken van de Peshmerga-eenheden. Ze zijn dan immers in staat om zelf hun trainers op te leiden. Dit is nodig, omdat de Coalition Forces niet altijd in de Koerdische Regio blijven.

Eigen instructeurscapaciteit

Voor nog verdere zelfstandigheid is op 23 juni een nieuwe cursus gestart: de Master Instructors Course (MIC). De MIC leidt speciaal geselecteerde instructeurs op. Degenen die slagen kunnen op hun beurt instructeurs opleiden om de AIC-cursus te geven. Hierdoor zijn de Peshmerga in de toekomst in staat om hun eigen instructeurscapaciteit uit te breiden.

De hoogste Nederlandse militair bij de missie, luitenant-kolonel Rienk Sijbrandi zei dat de geslaagden "een vitaal onderdeel zijn voor de training van de Peshmerga in de komende jaren. Jullie zijn de best of the best. Ik feliciteer jullie namens alle aanwezigen met jullie uitmuntende prestatie."