Defensie detecteert drones door opvangen geluid

Defensie heeft een methode gevonden om door het opvangen van geluid zogenoemde Unmanned Aircraft Systems, oftewel drones op te sporen. Gisteren is dat succesvol getest. Drones die geen radiofrequenties gebruiken voor navigatie en besturing zijn nu niet te detecteren. Via akoestische detectie lukt dat wel.

Vergroot afbeelding Apparaat voor het opsporen van drones.
Drones detecteren door opvangen geluid.

Het opsporen van onbemande vliegende systemen gebeurt nu met radiofrequenties en radartechniek, aangevuld met elektro optics en camerasystemen. Deze detectiesystemen zijn echter beperkt bij het vinden van drones in verstedelijkt gebied. De akoestische mogelijkheid is een interessante aanvulling op de middelen om drones te vinden.

Dreigingen vanuit de lucht

Komende tijd volgen meer testen om drones op te sporen door hun geluid op te vangen. Dat gebeurt door het recent opgerichte Joint Nucleus Counter-UAS Test Center, ondergebracht op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel. Het centrum houdt zich onder meer bezig met bestrijding van dreigingen vanuit de lucht.

In handen van kwaadwillenden

De ontwikkelingen op het gebied van onbemande vliegende systemen gaan razendsnel. De mogelijke toepasbaarheid van deze apparatuur in handen van kwaadwillenden kan ernstige gevolgen hebben. Defensie is er daarom alles aan gelegen dit te voorkomen.