Zr. Ms. Van Speijk op weg naar NAVO-reactiemacht

Multipurposefregat Zr. Ms. Van Speijk vertrok vandaag richting de Amerikaanse oostkust. Het schip, met aan boord een NH90-gevechtshelikopter, neemt daar deel aan de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Dit is 1 van de 4 permanente maritieme reactiemachten van de NAVO.

Zijaanzicht Zr. Ms. Van Speijk.

Zr. Ms. Van Speijk.

Dit vlootverband bestaat ook uit een Amerikaans, Belgisch, Noors en Portugees fregat. Het Belgische en het Portugese fregat zijn van dezelfde klasse als de Van Speijk en daarmee zusterschepen.

Mensen op de kade zwaaien naar bemanning van Zr. Ms. Van Speijk.

Afscheid van Zr. Ms. Van Speijk.

Gezamenlijk optreden

De SNMG1 opereert voornamelijk in en rondom het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. De komende maanden staan er voor het verband ook verschillende trainingen op het programma. Die versterken onder andere de interoperabiliteit van de schepen. Dat is het vermogen om gezamenlijk op te treden. De SNMG1 neemt in oktober deel aan Dynamic Mariner, een grote NAVO-oefening voor de kust van Spanje.

Kind op schouders zwaait naar Zr. Ms. Van Speijk.

De bemanning van Zr. Ms. Van Speijk wordt uitgezwaaid door familie en vrienden.

Het afgelopen jaar heeft Nederland steeds fregatten beschikbaar gehad voor deze NAVO-eenheid. De afgelopen 6 maanden was Zr. Ms. Evertsen het vlaggenschip van SNMG2. Het half jaar ervoor vervulde het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Ruyter deze rol.