Einde Tweede Wereldoorlog in koninkrijk herdacht

Het einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden is vandaag in Den Haag herdacht bij het Indisch Monument. Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Paul Blokhuis legden namens de Rijksministerraad een krans. Minister Ank Bijleveld-Schouten vertegenwoordigde Defensie.

Militairen naast vlaggenmast met vlag halfstok.
©Foto: ANP
Militairen van 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment van Heutsz en het vaandel van de eenheid.

Ook leden van de Koninkrijksregering, ambassadeurs en mensen van de eerste generatie oorlogsgetroffenen legden kransen. Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Onno Eichelsheim en Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen legden namens de krijgsmacht een krans.

Vaandel

De plechtigheid begon zoals gebruikelijk met het intreden van het vaandel van 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment van Heutsz en het luiden van de Indische klok.

Thema van de herdenking was dit jaar 'Brandend Verlangen'. Toen 74 jaar geleden Nederland als was bevrijd, was de vrede in Nederlands-Indië nog ver weg. Zowel binnen als buiten de kampen nam voor brede lagen van de bevolking de ellende alleen maar toe. Iedereen klampte zich vast aan elk gerucht dat de oorlog snel voorbij kon zijn. Het verlangen daarnaar werd steeds sterker. Men wilde geliefden terugzien, een betere toekomst en een wereld van vrede en veiligheid.

Tijdens de nationale herdenking bij het Indisch Monument 15 augustus 1945 herdenkt Nederland de capitulatie van Japan. Daarmee kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

Plaatsvervangend commandant Zeestrijdkrachten generaal-majoor der mariniers Frank van Sprang vertegenwoordigde de marine, luitenant-generaal Dennis Luyt de luchtmacht en waarnemend commandant generaal-majoor Vincent Egbers de marechaussee.