Weekoverzicht Defensieoperaties

Patrouilleschip Zr.Ms. Groningen onderschepte in het Caribisch gebied 470 kilo cocaïne. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 31juli tot en met 6 augustus.

Rubberboten op zee met mariniers en smokkelaars.
De opvarenden van de smokkelboot worden aangehouden.

De Groningen voert als stationsschip in de West drugsbestrijdingsoperaties uit. Ook verleent het hulp bij humanitaire rampen en crises.

Lopende operaties buitenland:

 • Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren in Litouwen een bijdrage aan de enforced Forward Prescence. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.
 • Het redeployment team in Mali is nog steeds bezig met het inpakken en opruimen van het missiematerieel. Nederland beëindigde deelname aan Minusma per 1 mei.
 • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel trainen en adviseren ze de Afghaanse politie, het leger en de speciale strijdkrachten.
 • Nederlandse trainers in Irak ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen, onder meer in leiderschap en het beveiligen van grote gebieden. Verder vervullen 2 Nederlandse militaire adviseurs een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel.
 • Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio (EUTM en EUCAP Sahel) en aan de VN-politiemissie in Mali.
 • In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunt 306 Squadron de zogenoemde Operation Inherent Resolve. Vanuit Qatar draagt ook een ondersteuningseenheid namens Nederland bij aan de strijd.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan Undof, Untso en USSC.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt het support element regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht op.
 • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (Unmiss) mee om de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Nederland stopt per 1 september de deelname aan Unmiss.
 • Nederlandse militairen leidden voor het Global Peace Operations Initiative Nigerese collega’s op. Het initiatief moet de militaire capaciteit van 25 Afrikaanse landen vergroten door training en instructie. Zo kunnen ze zelf vredesoperaties uitvoeren. De Nederlandse inzet voor GPOI in Oeganda is afgelopen week beëindigd.
 • Beveiligingsteams van het Korps Mariniers (vessel protection detachments - VPD) beschermen koopvaardijschepen tegen mogelijke aanvallen van piraten op de Indische Oceaan.
Geknielde militair in EOD-pak op de grond bezig met apparatuur.
Explosievenruimer aan het werk (archieffoto).

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde 38 explosieven.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Momenteel gebeurt dit vanaf Vliegbasis Volkel.
 • Nederlandse militairen ondersteunen het transport van Amerikaans materieel (tanks, rupsvoertuigen) van het Limburgse Eygelshoven naar het Duitse Mannheim.
 • Defensie leverde aanvullende bewakings- en beveiligingscapaciteit in Brunssum. Reden was de verhuizing van Amerikaanse materieel van Schinnen naar het NATO Industrial Complex in Brunssum.