Weekoverzicht Defensieoperaties

De luchtmacht van Litouwen vierde haar 100e verjaardag op vliegbasis Silaulai. 17 Pantserinfanteriebataljon nam deel aan de feestelijkheden met een Boxer-pantserwielvoertuig, Fennek-verkenningsvoertuig en MB-terreinwagen. Ook 2 Nederlandse F-16’s en een AWACS-radarvliegtuig met 2 Nederlandse militairen aan boord gaven acte de présence. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 24 tot en met 30 juli.

Bezoekers lopen langs gevechtsvliegtuigen.
Bezoekers op viering 100e verjaardag Litouwse luchtmacht.

Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren in Litouwen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.

Afghanistan

Niet alleen in Nederland was het heet, ook in Afghanistan waren de temperaturen hoog. Door het grote aantal zonuren leveren de zonnepanelen veel energie, maar stof vermindert het rendement. De panelen zijn daarom schoongemaakt. Dat gebeurde bij een nieuwe loods die het hersteldetachement afgelopen week in gebruik nam. Ook de airco’s, die op volle toeren draaien, krijgen daar dagelijks onderhoud.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel trainen en adviseren ze de Afghaanse politie, het leger en de speciale strijdkrachten.

Bootje met 2 in nood verkerende vissers.
De in nood verkerende vissers.

Caribisch Gebied

De Koninklijke Marine heeft in het Caribisch gebied 2 vissers gered die al 18 dagen op zee dobberden.

Patrouilleschip Zr.Ms. Groningen voert als stationsschip in de West drugsbestrijdingsoperaties uit. Ook verleent het hulp bij humanitaire rampen en crises.

Lopende operaties buitenland

 • Het redeployment team in Mali is nog steeds bezig met het inpakken en opruimen van het missiematerieel. Nederland beëindigde deelname aan Minusma per 1 mei.
 • Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen, onder meer in leiderschap en het beveiligen van grote gebieden.
 • 2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel.
 • Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio (EUTM en EUCAP Sahel) en aan de VN-politiemissie in Mali.
 • In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunt 306 Squadron de zogenoemde Operation Inherent Resolve. Vanuit Qatar draagt ook een ondersteuningseenheid namens Nederland bij aan de strijd.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies om het vredesproces te bewaken. Ze doen mee aan Undof, Untso en USSC.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt het support element regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht op.
 • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (Unmiss) mee om de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Nederland stopt per 1 september de deelname aan Unmiss.
 • Nederlandse militairen leidden voor het Global Peace Operations Initiative Nigeriaanse collega’s op. Het initiatief moet de militaire capaciteit van 25 Afrikaanse landen vergroten door training en instructie. Zo kunnen ze zelf vredesoperaties uitvoeren. De Nederlandse inzet voor GPOI in Oeganda is afgelopen week beëindigd.
 • 2 beveiligingsteams van het Korps Mariniers (vessel protection detachments - VPD) beschermden 2 Nederlandse koopvaardijschepen tegen mogelijke aanvallen van piraten op de Indische Oceaan.

Operaties/acties binnenland

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde 32 explosieven.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Momenteel gebeurt dit vanaf Vliegbasis Volkel.
 • Nederlandse militairen ondersteunen het transport van Amerikaans materieel (tanks, rupsvoertuigen) van het Limburgse Eygelshoven naar het Duitse Mannheim.