Buitenlandse luchtgevechtsleiders ondersteunen topklas F-16-vliegers

Belgische en Portugese luchtgevechtsleiders draaien voor het eerst mee met de hun Nederlandse collega’s op Nieuw Milligen. Zij ondersteunen F-16-vliegers tijdens de hoogwaardige Fighter Weapons Instructor Training (FWIT).

Portugese luchtgevechtsleider voor een beeldscherm.
Portugese luchtgevechtsleiders draaien voor het eerst mee met de hun Nederlandse collega’s.

In de opleiding, die in april startte, leren vliegers hun kennis over te dragen op nieuwe collega’s. De European Participating Air Forces (EPAF) Fighter Weapons School op Vliegbasis Leeuwarden verzorgt de opleiding.

De EPAF is een samenwerkingsverband van Europese landen die met F-16’s vliegen.

Op elkaar ingespeeld

De samenwerking verloopt soepel. “Je merkt dat we op dezelfde manier getraind zijn”, laat een Nederlandse luchtgevechtsleider weten. “Dat maakt ook dat we snel op elkaar ingespeeld raken. Natuurlijk leren we van elkaar, we evalueren elke missie.” De samenwerking met buitenlandse collega’s is ook praktisch gezien een uitkomst. De vraag van Nederlandse vliegers naar deze expertise – luchtgevechtsleiding - is groot. Zo valt aan de vraag te voldoen en kan voldoende worden getraind.

Militairen met koptelefoons achter beeldschermen.
Leden van de European Participating Air Forces (EPAF) Fighter Weapons School.

Voor de Belgische collega’s is vooral de afmeting van de Nederlandse oefengebieden en het trainen van grotere scenario’s een pluspunt. “Het is een mooie locatie en er heerst hier een goede vibe. Iedereen begrijpt elkaar ook goed”, aldus een van hen. Voor Portugal is het bevorderen van de samenwerking tussen de EPAF-landen de voornaamste reden om mee te doen. “Voor ons een zeer goede ervaring.”

De FWIT zit nu in de afronding van de zogenoemde luchtverdedigingsfase. Vanaf 5 augustus begint de grondaanvalsfase. Ook in deze 2e periode van de opleiding ondersteunen de Belgen en Portugezen de luchtgevechtsleiding vanuit Air Operations Control Station Nieuw Milligen.