Vierdaagse Nijmegen van start met 7.000 militairen

En daar lopen ze weer. Duizenden militairen begonnen vandaag aan de Nijmeegse Vierdaagse. Een bontgekleurde stoet uniformen afkomstig uit 33 landen hebben de 1e kilometers alweer achter de rug. Velen sjouwen ook nog eens 10 kilo bepakking mee. Dat maakt de prestatie namelijk nog groter.

Buitenlandse miltairen met hun vlag op een rij tijdens de Vierdaagse.

Militaire landenceremonie gisteren.

Aan deze 103e editie van het wandelevenement nemen meer dan 1.600 Nederlandse militairen deel en 5.500 collega’s uit het buitenland.

Heumensoord: klein dorp

De meeste militairen verblijven traditiegetrouw op Kamp Heumensoord. De landmacht bouwde het kamp op het Nijmeegse oefenterrein dit jaar voor de 58e keer. Het is een soort klein dorp met gezondheidscentrum, brandweer en beveiliging.

2 kisten en een helm bij de entree van Kamp Heumensoord.

2 'kisten' en een helm markeren de entree van Kamp Heumensoord.

Wat cijfers: er staan 300 toiletten en 320 douches en het heeft een tentoppervlakte van 30.000 m2. De grootste slaaptent biedt met 90 meter lengte slaapplaats aan bijna 500 deelnemers. De eetzaal beslaat 3.000m2: daar staat dagelijks vanaf 02.30 uur het ontbijt klaar. Kortom: Heumensoord voorziet in alle eerste levensbehoeften van de militairen. Die kunnen zich zo concentreren op dat ene doel: het volhouden tot aan de Via Gladiola.

Canadees detachement op Canadese begraafplaats Groesbeek

Het Canadese detachement herdacht gisteren zijn landgenoten op de Canadese begraafplaats Groesbeek.

Militaire muziek

De militairen vertrokken vanmorgen tussen 04:30 en 06:30 uur van het kamp. Daarbij werden ze begeleid door militaire muziek. De weersomstandigheden zijn typisch Nederlands: beetje zon, veel bewolking en een temperatuur van om en nabij de 20 graden. Prima wandelweer dus op deze 1e etappe die door de Betuwe richting Arnhem voert.

En als ze in de middag terugkeren, marcheren ze zo de grote tent in op Heumensoord. Voor een lekker biertje en de nodige ontspanning.