Scherpschutter stopt verdachte speedboten

Het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen heeft een bewogen week achter de rug in het Caribisch gebied. Binnen enkele dagen onderschepte de bemanning een partij cocaïne, een grote hoeveelheid contant geld en bracht het ook een drenkeling in veiligheid.

Verlaten go gast-speedboot drijft op zee.
Een onderschepte go fast-speedboot met een kapot geschoten buitenboordmotor.

Tijdens een kustwachtpatrouille in de nacht van 10 juli ontdekte het marineschip een zogenoemde go fast-motorboot. 2 FRISC-onderscheppingsboten van de Groningen brachten de snelle motorboot tot stoppen. Aan boord bevond zich 424 kilo cocaïne. De drugs en de aangehouden personen zijn overgedragen aan de politie op Sint Maarten. 

Een onderscheppingsteam van het Korps Mariniers brengt de go fast naar de Groningen, zichtbaar op de achtergrond. Dit gebeurt onder begeleiding van een FRISC met mariniers.
Een onderscheppingsteam van het Korps Mariniers brengt de go fast naar de Groningen, zichtbaar op de achtergrond. Dit gebeurt onder begeleiding van een FRISC met mariniers.

2 dagen later was het weer raak toen de NH90-boordhelikopter een go fast waarnam. De verdachte speedboot reageerde niet op meerdere oproepen om te stoppen. Daarop schakelde een scherpschutter vanuit de helikopter de buitenboordmotor uit. De smokkelwaar was echter al overboord gegooid. Er werd nog wel een tas met een grote hoeveelheid geld gevonden. Het geld en de personen zijn overgedragen aan de politie op Sint Maarten.

Later die dag ontdekte ook de Dash, het kustwachtpatrouillevliegtuig, een verdachte go fast. Opnieuw werd geen gehoor gegeven aan stopoproepen vanuit de boordhelikopter. Ook nu vernielde een scherpschutter de buitenboordmotor en werden pakketten overboord gegooid. Die werden niet teruggevonden. De aan de politie op Sint Maarten overgedragen personen zijn inmiddels weer op vrije voeten wegens gebrek aan bewijs.

Alle acties werden ondersteund door Metal Shark Interceptor-patrouilleboten van het Kustwachtsteunpunt Sint Maarten.

Tot slot redde de NH90-boordhelikopter afgelopen zondag een opvarende van een omgeslagen vissersboot. Een Amerikaanse kustwachthelikopter haalde de andere 3 opvarenden uit zee. De drenkelingen overleefden het avontuur dankzij reddingsvesten en flares om de helikopters te waarschuwen.

Stationsschip

Zr.Ms. Groningen is sinds 20 april 2019 actief als stationsschip in het Caribisch gebied. Het schip wordt ingezet voor antidrugsoperaties en bij humanitaire hulpverlening. Maar ook voor kustwachttaken zoals het opsporen van illegale visserij, milieudelicten en de inzet tijdens search and rescue-acties. Voor deze taken is de Groningen uitgerust met 2 snelle FRISC's en een NH90.