Patriot-luchtverdedigingssysteem weer van deze tijd

Het eerste van 4 gemoderniseerde Patriot-luchtverdedigingssysteem kwam zaterdag op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel aan. 2 grote kranen hesen de zware delen van het wapensysteem van de landmacht op militaire voertuigen. De Patriot kan na uitgebreide revisie en modificatie weer tot 2040 mee om dreigingen vanuit de lucht, zoals vliegtuigen en raketten, het hoofd te bieden.

Het wapensysteem is in de Verenigde Staten flink onder handen genomen. Het vernieuwde systeem bestaat uit een vuurleidingscentrale, een radar en een vuurverdelingscentrale. Het personeel van het Letterkenny Army Depot (LEAD) in het Amerikaanse Chambersburg reviseerde en modificeerde die.

Opmerkelijk betere capaciteit

Na de aanstaande modernisering van de lanceerinrichtingen hebben de 4 Patriot-systemen een opmerkelijk betere capaciteit tegen de 'gewone' lucht- en raketdreiging. In 2022 hebben alle Nederlandse Patriot-wapensystemen het onderhoud gehad. Ze zijn dan gewijzigd naar een nieuwe configuratiestandaard.

De eerste Patriot vertrok in februari 2018 naar de Verenigde Staten en keerde vrijdag terug in de haven van Antwerpen.

Golfoorlogen

Defensie nam het luchtverdedigingswapensysteem in 1987 in gebruik. Het werd tijdens de Golfoorlogen van 1991 en 2003 ingezet voor de luchtverdediging van Israël en Turkije. De luchtverdedigers zijn bovendien van 2013 tot 2015 ingezet tijdens operatie 'Active Fence'. Die beschermde de bevolking van de Turkse stad Adana tegen ballistische raketten vanuit Syrië. Door deze laatste, langdurige inzet kon het systeem niet tijdig onderhoud krijgen. Met het voltooien van de modificatie en het recente onderhoud, is het systeem echter weer volledig inzetbaar. Na de modernisering voldoen de luchtverdedigers aan de hoogste standaard binnen hun vakgebied.

Nichecapaciteit NAVO

Nederlandse lucht- en raketverdediging is sinds de jaren '60 van de vorige eeuw een waardevolle capaciteit binnen de NAVO. Nederland biedt met de Patriots een nichecapaciteit voor het NAVO-bondgenootschap. Het bondgenootschap vindt luchtverdediging uiterst belangrijk. In een instabiele wereld is een geïntegreerde luchtverdediging essentieel voor de bescherming van de bevolking, vitale objecten en eigen en bondgenootschappelijke eenheden.

Na de vereiste integratie- en controletesten draagt de Defensie Materieel Organisatie het systeem eind juli over aan de luchtverdedigers van de landmacht voor trainingen.