Bauer ziet verbetering voor militair VN-optreden

Hoeveel vrouwelijke Chiefs of Defence ziet u op de foto? Deze vraag stelde Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer vandaag op zijn Facebookpagina. Het antwoord: 1!

Groepsfoto Chiefs of Defence VN in New York
Chiefs of Defence bijeen in New York

Niet meer van deze tijd vindt hij. “We moeten naar meer geslachtsgelijkheid binnen onze krijgsmachten.” Bauer vergaderde de afgelopen dagen met 65 ambtgenoten bij de Verenigde Naties in New York. Daar brak hij een lans voor meer vrouwen in uniform en meer diversiteit in de organisaties. Het is volgens hem de enige manier om vooruitgang te boeken. “De krijgsmacht draait op teams. En sterke teams zijn divers”, aldus Nederlands hoogste militair.

Genderadviseur

Er zijn goede politieke initiatieven om dit voor elkaar te krijgen, maar die moeten worden omgezet in concrete maatregelen. Als voorbeeld noemde hij de adviseur van Defensie om gender in het operationele werk op te nemen. De krijgsmacht werkt ook aan diversiteit in alle opleidingsprogramma's. Bovendien is Defensie actief betrokken bij de UN Female Military Officers Course en de Comprehensive Approach to Gender in Operations van de European Security and Defence College.

Schaarse capaciteiten

Met de andere chiefs sprak generaal Bauer ook over benodigde, maar schaarse, capaciteiten voor VN-vredesmissies. “116 landen leveren militairen, maar er moet worden gekeken naar training en inzet van het juiste materieel. Dat is nodig om het VN-optreden te verbeteren. Niet alleen een verantwoordelijkheid van de VN, maar ook van landen zelf onderstreepte hij.

Inlichtingen

De Commandant der Strijdkrachten deelde de Nederlandse ervaringen van de missie in Mali en benadrukte het belang van inlichtingen verzamelen. Ook noemde Bauer een juiste bevelsstructuur in de missie van vitaal belang, met name op het gebied van militaire helikopters voor evacuaties.

Er zijn momenteel een kleine 80.000 blauwhelmen in 13 vredesmissies actief. Nederlandse militairen zijn betrokken bij 5 VN-missies: Minusma, Unmiss, Untso, Unifil en Undof.