Weekoverzicht Defensieoperaties (video)

Mariniers verjoegen een kleine piratenvloot op de Indische oceaan. 6 speedboten doken op bij het Nederlandse koopvaardijschip dat de militairen beveiligden. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 3 tot en met 9 juli.

Door de dreiging die van het beveiligingsteam (vessel protection team) uitging maakten de belagers rechtsomkeert (zie nieuwsbericht 4 juli 2019).

Litouwen

Oud-voetbalinternational Anouk Hoogendijk voetbalde met de Nederlandse militairen in Litouwen. Hoogendijk: “Ik wist wel dat er Nederlandse militairen in Litouwen zaten, maar ik heb er nooit bij stilgestaan welk goed en belangrijk werk ze doen. Het is mooi om via voetbal de Litouwse bevolking dichterbij de Nederlanders te brengen. Sport verbindt!”

Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren in Litouwen een bijdrage aan de enhanced Forward Precense. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen. Het huidige detachement wordt binnenkort afgelost. Als dank voor hun inzet ontvingen de militairen een Litouwse medaille.

Video: medaille-uitreiking Litouwen

Litouwse medaille voor Nederlandse militairen

Mali

Militairen van het Redeployment Element herdachten de op 6 juli 2016 in Mali omgekomen collega’s sergeant der 1e klasse Henry Hoving en korporaal Kevin Roggeveld.

Het redeployment team werkt nog steeds aan het inpakken en opruimen van Nederlands missiematerieel. Inmiddels zijn de Bushmaster pantservoertuigen uit Mali aangekomen in de Senegalese havenstad Dakar. Daar wachten zij op een Franse basis op verscheping naar Nederland.

Lopende operaties buitenland

 • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel trainen en adviseren ze de Afghaanse politie, het leger en de speciale strijdkrachten. De adviseurs kunnen hun werk doen dankzij een Nederlandse beveiligingseenheid. Ook is er een Nederlands chirurgisch team in Mazar-e-Sharif.
 • Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen, onder meer in leiderschap en het beveiligen van grote gebieden.
 • 2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel.
 • Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio (EUTM en EUCAP Sahel) en aan de VN-politiemissie in Mali.
 • In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunt 306 Squadron de zogenoemde Operation Inherent Resolve. Vanuit Qatar draagt ook een ondersteuningseenheid namens Nederland bij aan de strijd.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan Undof, Untso en USSC.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt het support element regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht op.
 • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (Unmiss) mee om de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Nederland stopt deelname aan de missie per 1 september.
 • Het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen voert als stationsschip in de West drugsbestrijdingsoperaties uit. Ook verleent het hulp bij humanitaire rampen en crises.
 • Nederlandse militairen leidden voor het Global Peace Operations Initiative (voorheen het ACOTA-programma) Oegandese collega’s op. Het initiatief moet de militaire capaciteit van 25 Afrikaanse landen vergroten door instructie en training. Zo kunnen ze zelf vredesoperaties uitvoeren. Ook in Niger werken Nederlandse trainers.

Operaties/acties binnenland

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde 35 explosieven.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Momenteel gebeurt dit vanaf Vliegbasis Volkel.
 • Militaire zoekspecialisten hielpen justitie bij het doorzoeken van woningen en een bedrijfspand in de omgeving van Rotterdam.