Slimme ‘tag’ wint Veiligheid Innovatie Competitie 2019

Embedded Acoustics heeft de finale van de Veiligheid Innovatie Competitie 2019 (VIC) gewonnen. Het bedrijf bedacht een ‘slimme tag’, een soort sticker, voor op een container. Die geeft door wat er met de container gebeurt. De VIC is bedoeld om het midden- en kleinbedrijf en startups te motiveren tot innovatieve producten of ideeën. Dat was dit keer de veiligheid rond ’smart harbour Rotterdam’. De finale vond plaats bij het Erasmus Centre for Entrepreneurship.

Juryvoorzitter kapitein-ter-zee Chris van den Berg vertelde dat Embedded Acoustics heeft gewonnen omdat het idee praktisch is en relatief snel in te voeren. De winnaar krijgt €200.000 om het innovatieve idee tot een werkend prototype of geteste methode uit te werken. De tag registreert onder meer of een container wordt verplaatst of opengemaakt.

Veiligheid haven Rotterdam

De ministeries van Defensie en Justitie en Veiligheid en de nationale politie willen het bedrijfsleven met de VIC in een vroeg stadium betrekken bij innovatie rond een actueel thema.

Het enorme Rotterdamse havengebied is een uiterst dynamische omgeving. Het Havenbedrijf, de containerterminals, industrieën, rederijen, verladers en de expediteurs op de Maasvlakte zijn in hoge mate geautomatiseerd. De digitale informatiestroom speelt inmiddels een even belangrijke rol als het goederenverkeer. Ook hierbij vormt veiligheid een uitdaging.

Geavanceerde technologie maakt de haven veiliger, maar brengt ook nieuwe (cyber)uitdagingen met zich mee. De vraag is hoe de veiligheidspartners (politie, brandweer, douane, Koninklijke Marechaussee, Havenbedrijf en particuliere beveiligingsorganisaties) hier op moeten reageren. Hoe versnel je bijvoorbeeld de informatie-uitwisseling bij incidenten tussen first responders én juridisch juist? Hoe ga je om met de toenemende hoeveelheid aan data en is die te combineren? Helpt toegepaste kunstmatige intelligentie hierbij en hoe dan?

Finalisten

Deze vragen kwamen ook bij de andere 4 finalisten aan bod:

  • Een prototype voor het veilig delen van informatie tussen de veiligheidspartners dankzij een cryptografische code.
  • Een alarmeringssysteem koppelt sensoren. Het voorziet meldkamers, first responders  en veiligheidsdiensten zo van actuele informatie over een situatie ter plekke. Hierbij wordt gebruik gemaakt van datamining en artificial intelligence.
  • Een datamodel verbetert de interactie tussen systemen en veiligheidspartners in de haven van Rotterdam. Asset Dynamics zorgt voor samenhang.
  • Distributed ledger technology (DLT) en artificial intelligence koppelen informatie en databases van de veiligheidspartners in de haven van Rotterdam. Zo zijn potentiele dreigingen snel te signaleren. DLT is een digitaal grootboek waarbij alle deelnemers altijd gelijktijdig over dezelfde digitale gegevens beschikken. Er is geen centrale beheerder of gecentraliseerde gegevensopslag. Blockchain is een vorm van DLT.