Weekoverzicht Defensieoperaties

Zoekteams van Defensie zijn op meerdere plekken ingezet. Op Curaçao hielp het de politie  door een perceel met woning te doorzoeken. In de omgeving van Den Haag werd een zoekteam met spoed ingezet om meerdere voertuigen te doorzoeken op de aanwezigheid van verborgen ruimten. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 19 tot en met 25 juni.

Bij Helmond kwamen voor het doorzoeken van meerdere percelen ook 2 speurhonden in actie. Ook werd een pand op verborgen ruimten gecontroleerd bij Nieuwegein. Met een onbemand systeem (Puma) observeerde Defensie ’s nachts het luchtruim in de omgeving van Grave.

Mijnenbestrijdingsvaartuig Zr.Ms. Zierikzee voer met het NAVO-vlootverband Standing Nato Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Tot afgelopen week namen ze bijna 2 weken deel aan oefening BALTOPS 2019, geleid door de Verenigde Staten. De deelnemende landen kwamen uit 18 verschillende landen en verplaatsten zich tussen Duitsland, Zweden en de Baltische wateren.

Litouwen

Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren in Litouwen een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische staten en Polen. Ze waren met ruim 10 andere landen bezig met oefening Iron Wolf.

De Nederlanders stuitten tijdens de oefening op een vijandelijk mijnenveld. Het was de taak van de genisten om deze te ontmantelen en een veilige doorgang te maken voor de infanterie.

Voorzichtig verkenden de militairen het veld met detectoren. Ze markeerden elke mijn en het gescande gebied met spray, waarna ze de mijnen ruimden. Daardoor konden de eenheden verder trekken.

Lopende operaties buitenland

 • Het Redeployment Element in Mali ging verder met het inpakken en opruimen van het Nederlandse missiematerieel.
 • Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel trainen en adviseren ze de Afghaanse politie, het leger en de speciale strijdkrachten. Een Nederlandse beveiligingseenheid ondersteunt het werk van de coalitiepartners. Ook is er een Nederlands chirurgisch team in Mazar-e-Sharif.
 • Voor het Global Peace Operations Initiative (voorheen het ACOTA-programma) leiden Nederlandse militairen Oegandese collega’s op. Het initiatief moet de militaire capaciteit van 25 Afrikaanse landen vergroten door instructie en training. Zo kunnen ze zelf vredesoperaties uitvoeren. Ook in Niger werken Nederlandse trainers.
 • Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Bij Erbil geven Nederlanders in samenwerking met partnerlanden trainingen, onder meer in leiderschap en het beveiligen van grote gebieden.
 • 2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel.
 • Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio (EUTM en EUCAP Sahel) en aan de VN-politiemissie in Mali.
 • In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunt 306 Squadron de zogenoemde Operation Inherent Resolve. Vanuit Qatar draagt ook een ondersteuningseenheid namens Nederland bij aan de strijd.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan, Undof, Untso en USSC.
 • Een beveiligingsteam van mariniers (vessel protection detachment) beschermde Nederlandse schepen tegen mogelijke aanvallen van piraten.
 • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt het support element regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht op.
 • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (Unmiss) mee om de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Nederland stopt deelname aan de missie per 1 september.
 • De marechaussee doet mee aan operatie Poseidon van de Europese grens- en kustwacht Frontex.
 • Het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen voert als stationsschip in de West drugsbestrijdingsoperaties uit. Ook verleent het hulp bij humanitaire rampen en crises.

Operaties/acties binnenland

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde 34 explosieven. Op het strand bij Bloemendaal aan Zee vernietigde het 3 vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog.
 • Bergers van Defensie hielpen in Noord-Brabant bij het zeker stellen en bergen van wrakstukken van een luchtvaartongeval. Dit ongeval tussen 2 vliegtuigen gebeurde bij Willemstad.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s.