Minister blikt terug op 5 jaar Veteranenwet

De Veteranenwet bestaat 5 jaar. Minister Ank Bijleveld-Schouten keek vandaag terug op wat er is veranderd voor veteranen. Ze deed dat op het symposium 5 jaar Veteranenwet in Veteranen Ontmoetingscentrum Ouwestomp in Den Bosch. ‘Veteranenmaand’ juni is een mooi moment voor een terugblik. De maand staat bol van de veteranenactiviteiten. Van de herdenking van D-Day tot de aankomende Nationale Veteranendag op 29 juni.

Vergroot afbeelding Minister Bijleveld gaat in Den Bosch op de foto met een groep veteranen voor een oud YPR-pantserinfanterievoertuig.
Minister Bijleveld gaat in Den Bosch op de foto met een groep veteranen.

Hoe was het eigenlijk geregeld voor de wet? Bijleveld: “Dit moment markeert het 5-jarige bestaan van de Veteranenwet, maar ook wel een ontwikkeling die ruim 25 jaar geleden is ingezet. Het is nu nauwelijks meer voor te stellen, maar toen was er van een écht veteranenbeleid geen sprake.”

Aandacht, erkenning en waardering

Inmiddels is er veel veranderd. Neem de komst van een Veteranenplatform en de 1e nota ‘Zorg voor veteranen’ begin jaren ’90. Er werd bepaald dat Defensies zorgbeleid staat of valt met aandacht, erkenning en waardering. Met het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen, het Veteraneninstituut en de Nederlandse Veteranendag kreeg het beleid verder vorm. Ook werd het wettelijk verankerd. Bijleveld: “Met zorg op maat. Voor, tijdens én na de uitzending. En dat is eigenlijk nog altijd zo.”

Uit het onlangs gepresenteerde onderzoek ‘Veteraan, hoe gaat het met u?’ bleek dat veteranen de kwaliteit van hun leven  gemiddeld een 7,9 geven. Bijleveld: “Er zijn uitschieters naar boven, maar ook naar beneden. We weten dat sommige veteranen het moeilijk hebben.”

Vergroot afbeelding Veteranen in auto salueren tijdens het defilé.
Veteranen salueren tijdens het defilé op Nationale Veteranendag 2018.

Beleid nooit af

Het veteranenbeleid is dus nooit af. De evaluatie van de Veteranenwet leverde dan ook  verbeterpunten op. Zo moet er een herkenbare en duidelijke besturingsstructuur komen om de uitvoering van het beleid toekomstbestendig, flexibel en effectiever te maken. Dat geldt ook voor de komst van een modern stelsel van voorzieningen en uitkeringen. Bijleveld: “Een stelsel dat ook gericht is op re-integratie en maatschappelijk participatie.”

Inloophuizen

Een andere ontwikkeling is die van particuliere initiatieven als Veteranen Ontmoetingscentra, of inloophuizen. De bewindsvrouw roemde deze maatschappelijke betrokkenheid, maar merkte ook op dat het Rijk dergelijke initiatieven niet moet financieren. “Het zou dan een Defensieactiviteit worden, wat afbreuk doet aan de erkenning en waardering vanuit de lokale samenleving. Wel ondersteunen we, via het Veteraneninstituut, diverse activiteiten die door inloophuizen worden georganiseerd.”