Koningin Máxima heropent militair hospitaal

Tussen witte doktersjassen en militaire uniformen verrichtte koningin Máxima vanochtend de heropening van het Centraal Militair Hospitaal. Na een verbouwing van bijna 3 jaar is het ziekenhuis aan de rand van Utrecht weer helemaal up-to-date. Ook de militaire bloedbank, het tandheelkundig centrum Midden-Nederland en een deel van de militaire geestelijke gezondheidszorg zijn ondergebracht in het gebouw.

Het CMH is gespecialiseerd in de specifieke gezondheidsproblemen die bij militairen voorkomen.

Militairen die in het ziekenhuis terechtkomen, worden niet alleen behandeld voor wat ze hebben. Alles is erop gericht dat de patiënt na de behandeling weer in staat is het fysiek en mentaal zware beroep van militair uit te voeren.

“Wat de samenleving van hen vraagt is uniek. Als het erop aankomt, dan zorgen zij voor ons allemaal”, benadrukte minister Ank Bijleveld-Schouten tijdens de opening.

Ze gaf ook aan dat het veel voor de militairen en veteranen betekent dat de koningin zich zo betrokken toont. Koningin Máxima kreeg een rondleiding door het ziekenhuis. Onder meer bij de Militaire Geestelijke Gezondheidszorg, de Familiekamer en de dagverpleging.

Veel veranderd

Wat binnen direct opvalt is een enorme muurschildering van Anuli Croon. Het kunstwerk strekt zich uit over de hele hoogte van het gebouw. Het sluit aan bij de corporate identity van Defensie.

Het hele gebouw is gastvrijer gemaakt voor de militaire patiënt en zijn of haar thuisfront. Het is uitgebreid met 1600 m2 vloeroppervlakte en van binnen bijna helemaal aangepast. Zo zijn techniek, privacy en comfort verbeterd.

Tijdens de verbouwing bleef het ziekenhuis gewoon open.

Vergroot afbeelding Koningin Máxima krijgt een deel te zien van het tandheelkundig centrum Midden-Nederland.
Koningin Máxima krijgt een deel te zien van het tandheelkundig centrum Midden-Nederland.

Maatwerk voor militairen

In het Centraal Militair Hospitaal (CMH) begrijpen ze hoe militairen in elkaar zitten. Bij een ongeval waar ook ter wereld worden militairen zo snel mogelijk overgebracht Utrecht. Alle expertise onder een dak; van een gaatje in een kies tot een gespecialiseerde PTSS-behandeling na traumatische ervaringen.

Vergroot afbeelding Personeel laat koningin Máxima een slaapzaal in het vernieuwde complex zien.
Personeel laat koningin Máxima een slaapzaal in het vernieuwde complex zien.

Samenwerking UMC Utrecht

Het CMH werkt al jaren nauw samen met het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht. Dit civiele ziekenhuis is onmisbaar voor Defensie. Specialisten worden bijvoorbeeld uitgewisseld, en er wordt volop bij elkaar geleerd. Ook het onderhoud van het vernieuwde gebouw gaat in nauwe samenwerking.

Hét voorbeeld van deze samenwerking is het Calamiteitenhospitaal; naar een idee van Defensie en inmiddels instandgehouden door het UMC Utrecht. Het kan grote aantallen gewonde militairen opvangen, maar werd bijvoorbeeld ook ingezet bij de recente aanslag in Utrecht.