Luchtmachtdagen terug met goed verhaal

Na 3 jaar zijn de Luchtmachtdagen weer terug. Met het thema ‘Wij zijn de luchtmacht’ presenteerde het luchtwapen van Nederland zich vandaag en morgen nog op Vliegbasis Volkel. Niet alleen in de lucht, maar ook op de grond is er veel te zien en te beleven. De plotselinge aanwezigheid van de F-35 typeert de snelle vooruitgang, de presentatie van ‘Kroniek van de Koninklijke Luchtmacht’ kenmerkt de rijke geschiedenis.

Vergroot afbeelding Boekpresentatie Kroniek van de Koninklijke Luchtmacht. 2 auteurs en luchtmachtcommandant.
Luchtmachtcommandant Dennis Luyt neemt de kroniek in ontvangst van de auteurs.

De geschiedenis van de Nederlandse militaire luchtvaart is het verhaal van pioniers, van steeds weer nieuwe technologische innovaties en niet te vergeten van militaire operaties. In de kroniek van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie passeren elke dag van het jaar 1 of meer memorabele gebeurtenissen uit die luchtvaarthistorie de revue.

De auteurs Rogier Koedijk en Jan Janssen bieden een toegankelijk en breed overzicht. Van de eerste experimenten met luchtballonnen tot de introductie van de F-35 als opvolger van de F-16.

De Kroniek van de Koninklijke Luchtmacht is te koop via de boekhandels (ISBN 9789070024987).

Vergroot afbeelding Spitfire, F-16 en F-35 vliegen samen in de lucht.
Een Spitfire, F-16 en F-35 symboliseren de 1e tot 5e generatie jachtvliegen.

Generatievlucht met oud baasje

Een ware traktatie voor het publiek was de Airpower Demo, waar de luchtmacht liet zien wat het in huis heeft. De afsluitende fly by´s brachten rust na het overdonderende luchtoverwicht. Allereerst 10 F-16´s mét een gisteren vanuit Amerika overgekomen Nederlandse F-35. Daarna sloten de huidige en toekomstige straaljagers aan bij een historische Spitfire. Een ode aan het verleden, het heden en een vooruitblik naar de toekomst.

De ontwikkelingen op onbemand gebied en het nog vrijwel onontgonnen gebied van de ruimte kwamen aan bod in de diverse stands op het terrein.

Bezoeken of live meekijken

Ook zaterdag kunnen bezoekers van de Luchtmachtdagen een goedgevuld programma verwachten. De laatste informatie staat in de Luchtmachtdagen-app. Is een bezoek aan Vliegbasis Volkel niet mogelijk? De Luchtmachtdagen waren ook live te volgen via youtube.com/defensie.