Reservisten ludiek vereeuwigd in Nachtwacht 2.0

De Charlie Compagnie van het Korps Nationale Reserve maakt zich gereed om ‘uit te marcheren’. Na ruim 70 jaar verlaten de laatste vrijwillige militairen Amsterdam. Maar, met een bijzonder afscheidscadeau op zak: een eigen Nachtwacht 2.0. 

Groep mensen gefotografeerd in dezelfde setting als het tafereel van de Nachtwacht.

Na ruim 70 jaar verlaten de laatste vrijwillige militairen Amsterdam.

De reservisten verhuizen in verband met inkrimping van het Marine Etablissement in Amsterdam naar de voormalige marechausseekazerne in Badhoevedorp. Om dit moment te markeren is in het Rijksmuseum een unieke foto gemaakt met een link en knipoog naar de historische voorgangers van het Korps Nationale Reserve; de schutters van de Nachtwacht. 

Groep mensen gefotografeerd in dezelfde setting als het tafereel van de Nachtwacht.

De compagnie werd gefotografeerd in dezelfde setting als het tafereel van de Nachtwacht.

Uit marcheren

De eigenlijke titel van het pronkstuk van het Rijksmuseum luidt: ‘De compagnie van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren’. Precies wat de Charlie Compagnie van 20 Natresbataljon van kapitein Arjen den Hollander nu doet. 

2 militairen poseren voor een groot schiderij.

De foto krijgt een prominente plek in het nieuwe onderkomen van de reservisten in Badhoevedorp.

‘Waardig afscheid’

De Telegraaf opende vanmorgen met de foto van het bijzondere tafereel. “Het is echt heel mooi geworden”, vertelt een trotse Den Hollander tegen de krant. “Om daar te staan met je compagnie was heel bijzonder. Ik ben vreselijk trots. Een waardig afscheid voor ons van Amsterdam.”