Staartschildering vanwege 40 jaar F-16

De F-16 zit 40 jaar bij de zaak. Ter ere van het jubileum werd er vandaag een gevechtsvliegtuig met een speciale staartschildering onthuld op Vliegbasis Volkel. Commodore buiten dienst Wim Sneek was te gast bij de speciale onthulling. Hij arriveerde 40 jaar geleden met het 1e Nederlandse exemplaar op Vliegbasis Leeuwarden.

Het jubileum valt samen met de introductie van de opvolger van de F-16. De F-35 arriveert later dit jaar. Net als bij de F-35 leverde ook de aanloop en de komst van de F-16 een waar mediaspektakel op.

In de media klonken geluiden als de ‘wapenaankoop van de eeuw’ en ‘de grootste investering in de Nederlandse Defensie ooit verricht’. In het radioprogramma Embargo (19 maart 1976), een actualiteitenrubriek van de VPRO, werd gesproken over het lange aanschaftraject.

Versteld

Toen de F-16 echter daadwerkelijk arriveerde, stonden het publiek en luchtmachtmedewerkers versteld. Tijdens de open dag op vliegbasis Volkel, waar het toestel voor het eest vliegend te zien was, reageerde een van de toeschouwers over het moment dat de F-16 aan zijn eerste demonstratievlucht begon, zij aan zij met de F-4 Phantom: “Het is echt belachelijk zo kort als ‘ie draait. Het is grandioos. Dat andere ding blijft nergens. Potverdikkie, dat is het vliegtuig van de toekomst.”

Commodore b.d. Wim Sneek (l) in gesprek met F-16-vlieger.
Commodore buiten dienst Wim Sneek (l) vloog de 1e Nederlandse F-16 40 jaar geleden naar Vliegbasis Leeuwarden.

Schot in de roos

En inderdaad: de F-16 bleek een schot in de roos. De operationele inzet vanaf 1993 op de Balkan bevestigde dat. De 'swing role', waarbij het gevechtstoestel tijdens dezelfde missievlucht tussen meerdere rollen schakelt, bleek hem op het lijf geschreven. Oorspronkelijk ontworpen als luchtverdediger, bleek de jager ook geschikt voor het aanvallen van gronddoelen.

Vernieuwend

De F-16 was in veel opzichten een vernieuwend toestel. Zo was het het eerste toestel dat vloog op basis van fly-by-wire, dus met een computergestuurd besturingssysteem. Ook het cockpitdak uit 1 stuk was een noviteit. Het zorgde voor een ongeëvenaard zicht rondom. Middels het MLU-programma (Mid Life Update) werd er daarnaast voor gezorgd dat het toestel tot op de dag van vandaag, 40 jaar later, operationeel inzetbaar is gebleven.