Begin D-Day in ‘Nederlands’ Arromanches herdacht

Een dikke 300 meest jonge militairen en 3 veteranen die 75 jaar geleden dienden bij de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene hebben vandaag in het Franse Arromanches het begin van D-Day herdacht.

Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten en de Franse staatsecretaris van Defensie Marie Darieussecq waren aanwezig bij die Nederlandse herdenking.

Driekwart eeuw geleden landden de geallieerden landden op de stranden van Normandië. De Prinses Irenebrigade kwam in augustus 1944 aan wal bij Arromanches. Operatie Overlord luidde het einde in van de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting in Europa. “Rudi Hemmes, Max Wolff en Karel Zwart waren erbij op dat beslissende moment. Zij geven kleur aan de zwart-wit beelden die we van toen hebben”, zei de minister. “Nu zijn jullie oude, wijze mannen, maar nog steeds ‘onze jongens’.”

Applaus

Dat geldt ook voor de generatie militairen van nu, stelde minister Bijleveld. De traditie van de Prinses Irene Brigade wordt voortgezet door het 17e Pantserinfanteriebataljon Garde Fuseliers Prinses Irene. “Het Alfateam vertrekt binnenkort naar Litouwen om een bijdrage aan de NAVO-operatie daar te leveren. Laten we hen en de Nederlandse veteranen belonen met een applaus.”

Soldaten marcheren op plein in Frankrijk tijdens herdenking.
De vaandelwacht met het vaandel van Garderegiment Fuseliers Prinses Irene treedt in.

Invasiekoord

De herdenking van D-Day is voor de nieuwe militairen van het 17e Bataljon altijd speciaal. Zij kregen ook dit keer uit handen van de veteranen het oranje-blauwe invasiekoord en daarna hun ‘doop’ in de Atlantische Oceaan.