Aftrap campagne over reizen met kinderen

Voor reizen naar het buitenland met een minderjarig kind is toestemming van de gezaghebbende ouders verplicht. Is die er niet, dan onderzoekt de Koninklijke Marechaussee of er sprake is van een kindontvoering. Dat levert vertraging van de reis op. Om ouders hierop te wijzen is de campagne ‘Ga voorbereid op reis’ gestart. Defensieminister Ank Bijleveld-Schouten deed gisteren de aftrap.

Vergroot afbeelding Minister op Schiphol naast campagnebanner.
Minister Bijleveld gaf het startsein voor de campagne.

De marechaussee besteedt bijzondere aandacht aan minderjarigen die naar het buitenland gaan. Niet ieder kind dat de grens over gaat, is namelijk op vakantie.

Vlotter de grens over

Met de juiste documenten kunnen ouders bij de grensbewaking zowel de toestemming als de gezagssituatie snel duidelijk maken. Zo komen ze vlotter de grens over. Het gaat dan om het formulier ‘Toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland’ en documenten over de gezagssituatie. Welke documenten dat zijn, hangt af van de persoonlijke situatie.

Vergroot afbeelding Vrouw geeft paspoort af ter controle.
Archieffoto (februari 2019)

Vrolijk gekleurd koffertje

Het Centrum Internationale Kindontvoering (IKO) en de marechaussee organiseerden de campagne. Minister Bijleveld deed gisteren als korpsbeheerder van de marechaussee de aftrap.

“Onze mensen van de marechaussee proberen kindontvoeringen te voorkomen”, zei zij. “Ze zien bijvoorbeeld een vader en een kind met een vrolijk gekleurd koffertje, teddybeer in de hand, zonnebril op het hoofd. Vakantie of ontvoering? We kunnen de marechaussee daarbij helpen door als ouders de juiste documenten mee te nemen. Kost een paar minuten om te regelen, maar kan eenmaal op reis veel tijd schelen. Dus mijn boodschap aan ouders is: ga goed voorbereid op reis!”