NAVO-vlootverband ruimt 10 explosieven bij Waddeneilanden

Mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee ruimde de afgelopen week samen met NAVO-partners 10 explosieven bij de Waddeneilanden. Het gebeurt zelden dat een mijnenbestrijdingsoperatie op de Noordzee zoveel ruimingen oplevert.

Mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee.
Mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee.

De zeemijnen uit de Tweede Wereldoorlog werden eerder dit jaar aangetroffen tijdens de zoekactie naar de overboord geslagen containers van het containerschip MS Zoë. De marineschepen Zr.Ms. Luymes en Zr.Ms. Vlaardingen assisteerden bij die zoektocht. Enkele zeemijnen lagen dicht bij pijpleidingen en kabels en werden voor ontploffing naar een veilige plek gebracht.

Zr.Ms. Zierikzee maakt op dit moment deel uit van een NAVO-vlootverband dat explosieven op zee ruimt. Deze zogenoemde Standing NATO Minecounter Measures Group 1 opereerde de afgelopen week ten noorden van de Waddeneilanden op uitnodiging van de marine. In de groep zitten schepen en drones uit België, Denemarken, Duitsland, Nederland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Het mijnenbestrijdingsverband ruimt explosieven, maar oefent ook om de internationale samenwerking te verbeteren.