Bevrijdingsmagazine en website: ode aan de vrijheid

Het 1e exemplaar van het magazine VRIJ was gisteren voor minister Ank Bijleveld-Schouten. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie maakte dit eenmalige, extra dikke tijdschrift ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid.

Screenshot homepage van de website 75jaarvrij.nl. Tekst: Vrij! 75 jaar bevrijding 6 juni 1944: D-DAY.
Screenshot website 75jaarvrij.nl.

Heel symbolisch reikte de 99-jarige Engelandvaarder Eddie Jonker VRIJ uit aan de minister. “U hebt Nederland vrijheid gegeven. Gelukkig hoefde u er vandaag niet de Noordzee voor over te steken...”, zei Bijleveld.

VRIJ staat vol met artikelen, foto’s en interviews over de bevrijding van Nederland en is een jaar lang in de boekhandel verkrijgbaar. Gisteren werd ook de 1e digitale Bevrijdingskrant op de website www.75jaarvrij.nl gelanceerd. Tot volgend jaar december verschijnt maandelijks een nieuwe krant, met onder meer artikelen, dagboekfragmenten, historische filmclips, digitale tentoonstellingen, podcasts en minidocumentaires. Bijzonder is ook een interactieve landkaart met de opmars van de geallieerden.

Persoonlijke verhalen

Niet alleen grote gebeurtenissen en wapenfeiten zoals D-Day, operatie Market Garden, de strijd om Zeeland en de bevrijding van Noord-Nederland krijgen aandacht. Op de site komen ook veel persoonlijke verhalen van militairen en burgers. Er wordt ook stilgestaan bij de nasleep van de oorlog en het einde van de Tweede Wereldoorlog in de overzeese gebiedsdelen. De website is kortom een multimediale ode aan de vrijheid: met zowel het leed als de vreugde die met de bevrijding gepaard gingen.

Zeetocht midden in de nacht

“Als ik naar u kijk, meneer Jonker, dan zie ik nog steeds die 23-jarige jongeman die onverschrokken begon aan een zeetocht, midden in de nacht, bijna 76 jaar geleden.” Ze benoemde ook al die andere jongemannen: die in bommenwerpers vlogen, mitrailleurschutter waren, of gewonden verzorgden in hospitalen.

Onvoorstelbaar veel moed

Jongelingen met onvoorstelbaar veel moed vindt Bijleveld. “Die moed zie ik ook in de ogen van jonge militairen die ik vandaag de dag ontmoet. Ik ben blij dat er nog steeds mensen zijn die ervoor kiezen om verder dan zichzelf te kijken en het lot van anderen aantrekken”, aldus de minister.

Oude zekerheden en vertrouwenwekkende afspraken brokkelen af, nieuwe soorten dreigingen steken de kop op. Volgens Bijleveld bouwt Defensie daarom aan haar kracht. “Om van ‘nooit meer oorlog’ een doel te maken waaraan we elke dag bijdragen.” Ze noemde dat een plicht aan de veteranen van de Tweede Wereldoorlog.

Vreugdekreet

Bijleveld: “Zij leverden 75 jaar geleden een historische bijdrage aan onze vrede van vandaag. En dus dragen wij vandaag bij aan de vrede van morgen. Zodat we de vreugdekreet op dit tijdschrift kunnen blijven roepen: VRIJ! “