Zwaar geschut spuwt vuur in Zweden

Al het zware geschut werd ingezet: van de 81 en 120mm-mortieren tot de 155mm-Pantserhouwitser. Zelden kwam de zogenoemde vuursteunketen zo volledig in actie als de afgelopen 2 weken tijdens oefening Ultimate Dragon. Thales testte de gloednieuwe Multi Mission Radar (MMR). Maar ook de Fire Support Teams, vuursteunplanning, -coördinatie en logistiek kwamen aan bod.

Als een vooruitgeschoven waarnemer een vijandelijk doel ziet, besluit zijn commandant het uit te schakelen. De call-for-fire klinkt over de radio naar het vuurleidingscentrum; “Adjust fire, over!” De vuurleider verwerkt een coördinaat in zijn rekencomputer en roept “Guns ready!” De waarnemer antwoordt met: “Fire!”. Granaten verlaten met daverende klappen de mortieren om 40 seconden later in het doelgebied te landen. Zo ging het er tijdens Ultimate Dragon aan toe op Military Training Area Alvdalen, 1 van Europa’s grootste en meest uitdagende oefenterreinen.

Vergroot afbeelding Een gecamoufleerde Multi Mission Radar (MMR).
Een gecamoufleerde Multi Mission Radar (MMR).

Praktijktest nieuwe radar

De praktijktest met de MMR werd gecombineerd met het afvuren van de nieuwe ‘slimme’ Excaliber 155mm-granaten. De 4 afgevuurde projectielen troffen doel. De MMR deed ondertussen metingen. Wim Schuttert van Thales: “De Excaliber-granaten zijn waargenomen en in detail gemeten.” Deze gegevens helpen de artilleristen om hun schietgegevens te valideren. Tegelijkertijd kan Thales de MMR verder verbeteren.

Vergroot afbeelding Een 'slimme' Excaliber 155mm-granaat.
Een 'slimme' Excaliber 155mm-granaat.

Innovatie noodzakelijk

Ultimate Dragon draaide om Joint Fires; het combineren van verschillende vuursteunmiddelen voor een zo groot mogelijke effect op vijandelijke doelen. Dit ter ondersteuning van de gevechtseenheden. Oefenleider luitenant-kolonel Rob ten Horn: “De ontwikkelingen maken innoveren en aanpassen noodzakelijk. Voorbeelden zijn de invoering van de MMR, het unmanned aerial system voor doelopsporing Puma, de lange dracht GPS-geleide Excalibur-munitie.”

Puma-operators

15 kilometer achter de frontlinie werden munitie en voeding aangevoerd. Een pantserrupsberger voerde een Houwitser met problemen in het hydraulisch systeem juist af, naar het herstelpeloton. In de observatiepost hielden Puma-operators van het Korps Mariniers en het Korps Commandotroepen de gevallen schoten nauwlettend in de gaten en stuurden indien nodig bij.

Het recent heropgerichte 41 Afdeling Artillerie leidde de oefening. Er deden 500 militairen mee: militairen van de landmacht, zo’n 100 mariniers, een enkele luchtmachter en marechaussees. Naast de mortieren en houwitsers bracht Defensie zo’n 250 voertuigen op de mat, waaronder: Boxers, Fenneks, Vikings, een pantserrupsberger en Scania-vrachtwagens.