Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse commando’s in Afghanistan ondersteunden hun Afghaanse collega’s bij een arrestatieoperatie. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 22 tot en met 28 mei.

Een KCT-operator in actie met zijn hond  in Afghanistan.
Een KCT-operator in actie met zijn hond in Afghanistan.

Sinds vorige week mogen Nederlandse special operations forces niet alleen in Noord-Afghanistan, maar in het hele land de Afghan Territorial Force 888 bijstaan.

Nederland neemt in Afghanistan met ongeveer 160 militairen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kaboel verstevigen ze de Afghaanse politie en het leger. Nederlandse adviseurs voeren daarvoor onder meer gesprekken met hun Afghaanse collega’s. Ook een Nederlands chirurgisch team werkt in Mazar-e-Sharif.

Mali

Militairen van de Redeployment Eenheid in Mali belaadden een C-17-transportvliegtuig met materiaal van de Minusma-missie. De spullen zijn teruggevlogen naar Nederland.

De 100-koppige eenheid in Gao en Bamako is bezig met het schoonmaken en inpakken van het materieel. Essentiële onderdelen gaan per vliegtuig terug, ander materiaal wordt over de weg naar een haven in Dakar, Senegal gebracht. Vanaf daar gaat het per schip naar Nederland. Een deel van de spullen wordt ter plekke verkocht of overgedragen aan coalitiepartners, de Malinese overheid en ngo’s. Sommige goederen worden vernietigd.

Militairen bij een mortier, klaar om het af te vuren.
“We kunnen de nodige kennis en kunde op tafel leggen”.

Litouwen

De mortiereenheid van 17 Pantserinfanteriebataljon zocht in Litouwen het gezelschap van NAVO-eenheden uit de regio. Tijdens een oefening werkte de club nauw samen met internationale collega’s die voor de gelegenheid overkwamen uit de battlegroups van de enhanced Forward Presence in Estland, Letland en Polen.

Ongeveer 220 Nederlandse militairen leveren een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De NAVO-aanwezigheid in Litouwen onderstreept de solidariteit met de Baltische Staten en Polen.

Irak

Een nieuwe lichting Nederlandse instructeurs van de Capacity Building Mission Iraq ging van start. De militairen geven in het noorden van Irak opleidingen en trainingen aan Peshmerga-eenheden. Die zijn daardoor nog beter in staat de strijd met terreurgroep ISIS aan te gaan. Militairen van de vorige lichting keren deze week terug in Nederland.

65 cursisten kregen hun diploma voor het afronden van de Advanced Instructor Course. Hiermee zijn zij opgeleid tot instructeur voor eigen eenheden.

Drugsvangst uitgestald bij NH90-maritieme gevechtshelikopter.
Drugsvangst uitgestald bij NH90-maritieme gevechtshelikopter.

Caribisch gebied

Zr.Ms. Groningen heeft vorige week meer dan 1.600 cocaïne onderschept in het Caribisch gebied.

Het patrouilleschip voert als stationsschip in de West drugsbestrijdingsoperaties uit. Ook verleent het hulp bij humanitaire rampen en crises.

Lopende operaties buitenland:

  • Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio (EUTM en EUCAP Sahel) en aan de VN-politiemissie in Mali.
  • In de strijd tegen terreurorganisatie ISIS ondersteunt 306 Squadron de zogenoemde Operation Inherent Resolve. Vanuit Qatar draagt ook een ondersteuningseenheid namens Nederland bij aan de strijd.
  • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die het vredesproces bewaken. Ze doen mee aan Unifil, Undof, Untso en USSC.
  • Het Forward Support Element Mirage in het Midden-Oosten levert onder meer (logistieke) ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt het support element regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig voor een nacht op.
  • Nederlandse militairen helpen voor de United Nations Mission in South Sudan (Unmiss) mee de burgerbevolking in Zuid-Soedan te beschermen. Nederland stopt deelname aan de missie per 1 september.

Operaties/acties binnenland:

  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde 55 explosieven. De militairen van deze dienst stonden ook paraat tijdens de jaarlijkse herdenking op de Amerikaanse begraafplaats in het Limburgse Margraten.
  • F-16’s ondersteunden de Amerikaanse Memorial Day. Ze vlogen een missing man formatie boven de begraafplaats in Margraten.
  • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding op het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s.
  • Defensie ondersteunde justitie met waarneming vanuit de lucht. Het ging om de voorbereiding voor een strafrechtelijk onderzoek in Rotterdam. Defensie ondersteunde bij een geplande demonstratie van Pegida Nederland in Eindhoven.