Op de Vlasakkers bulderen weer Leopard 2’s

Er bulderen weer 1.500pk-motoren van Leopard 2A6-gevechtstanks in Nederland. Gisteren kreeg de landmacht 2 nieuwe lestanks. Opnieuw een opvallende stap in de comeback van het wapensysteem dat in 2011 nog definitief uit de slagorde leek te verdwijnen.

Het Opleidings- en Trainingscommando (OTCo) werkt met de 2 zogenoemde driving training vehicles opleidingsachterstanden weg. Dit gebeurt als vanouds op het oefenterrein de Vlasakkers naast de Bernhardkazerne, thuisbasis van het OTCo. De extra opleidingscapaciteit is nodig vanwege de terugkeer van de tanks bij 43 Gemechaniseerde Brigade.

Luitenant-kolonel Wassink overhandigt opperwachtmeester Rob Paping, commandant van de instructiegroep, de 1e lestank. De lestank is herkenbaar aan de speciale opbouw.
De lestank is herkenbaar aan de speciale opbouw.

Geleased

Duitse en Nederlandse cavaleristen werken nauw samen in 414 Tankbataljon. Dit bataljon werd in maart 2017 onder bevel van 43 Gemechaniseerde Brigade gesteld. De tanks worden voorlopig van de Duitsers geleased.

Luitenant-kolonel Arjen Wassink, commandant Opleidings- en Trainingscentrum Rijden “Het zijn prima voertuigen. Ze hebben weliswaar een aantal jaar stilgestaan, maar het Materieellogistiek Commando Land had ze in korte tijd weer operationeel, met onder meer nieuwe tracks.” Vervolgens stuurde hij de 1e leerling met de Leopard de Vlasakkers op. 

Wassink: “Samen met de Duitsers hebben we de rijbewijseisen voor de Leopard II goed op elkaar afgestemd. Ik zie dat met plezier als 1 van de resultaten van internationale samenwerking. Dat gaat niet vanzelf en vergt veel energie en het vermogen ruim te denken. Maar het werpt vruchten af, we zitten op het goede spoor.”